Granat to zdrowy i zawierający wiele niezbędnych witamin owoc. Prawda ta znana jest w Iranie, skąd granat pochodzi, już od dawna. Ostatnio odkryto nowe właściwości owocu; dowiedziono, że sok z granatu może ochronić nas przed nowotworem skóry. Potwierdzają to liczne badania niezależnych naukowców.
Wielka moc granatów
Jest to jeden z najstarszych i najciekawszych owoców. Jego małe granulki mają wielką moc. Owoc chroni skórę przed nadmiernym działaniem promieni słonecznych, które są przyczyną chorób skóry. Za ochronę odpowiedzialne są zawarte w nim antocyjany i taniny. Ich przeciwnowotworowe i przeciwutleniające właściwości są znaczące. Te same substancje przeciwdziałają starzeniu oraz chorobom: Alzhaimera czy reumatoidalnego zapalenia stawów.
Działanie przeciwzapalne
Każdy organizm składa się z komórek tucznych, które są bardzo ważne w naszym organizmie. Poprzez wywołanie stanu zapalnego bronią go przed pasożytami i bakteriami. Niestety ich nadmierna proliferacja jest niebezpieczna i powoduje choroby. Sok z granatu pomaga w walce z nadmierną ich aktywnością i stabilizuje ich pracę.
Zobacz również:
Niższy poziom cholesterolu
Udowodniono, że grant stabilizuje poziom cholesterolu LDL w organizmie. Badania dowiodły, że regularne jedzenie tego owocu pomoże w jego utlenianiu. Nadmiar cholesterolu LDL oznacza chorobę niedokrwienną serca, a to najczęściej występujące schorzenie serca.
Lepsze samopoczucie
Badania dowiodły, że granat gwarantuje poprawę nastroju. Wpływają na to duże ilości związków fitochemicznych, które stymulują receptory estrogenowe i serotoniny. Walczą ze stanami depresyjnymi i smutku. Naukowcy twierdzą, że długotrwałe spożywanie granatów oraz produktów zawierających ten owoc może nawet regulować poziom serotoniny w mózgu.
Właściwości odżywcze
Granaty to bogactwo wartości odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Zawierają zaskakująco wysoką ilość błonnika i składników mineralnych. Jest wartościowszy niż niejeden częściej spożywany przez nas owoc. Jeden granat zawiera 11 gramów błonnika; odpowiada to zawartości tego składnika w dwóch bananach. Obecność witaminy C oraz K również jest wysoka i tak jak błonnika, pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na te składniki.
Granat to bogactwo wielu witamin. Wybierając go, gwarantujemy sobie zdrowie i uśmiech. Najlepiej spożywać go w formie surowego owocu, gdyż wtedy dostarczy nam najwięcej witamin. Przy kupnie należy zwrócić uwagę na skórę owocu, która nie powinna być popękana ani uszkodzona. Takie granaty mogą być przetrzymywane w lodówce nawet dwa miesiące i nie stracić swoich wartości odżywczych.
Komentarze do: Sok z granatu może chronić przed rakiem skóry