Naukowcy prowadzący badania u dzieci z alergią na orzeszki ziemne stwierdzili, że poprzez regularne spożycie coraz większych ilości białka orzechowego buduje się tolerancja na ten składnik.
Technika, zwana immunoterapią doustną (OIT), została wykorzystana jako część procesu STOP II, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie The Lancet. Alergia na orzeszki ziemne jest dość powszechna, a objawy mogą się wahać od łagodnych do ciężkich. Bardziej poważne reakcje mogą zagrażać życiu, np. anafilaksja, która może powodować obrzęk gardła i jamy ustnej lub zmiany w tętnie.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii, donoszą, że jedynym sposobem, aby zapobiec ciężkim reakcjom u dzieci uczulonych na orzeszki ziemne jest całkowite unikanie produktów, które je zawierają.
Przypadkowe reakcje są powszechne, według zespołu badaczy to 14-55% przypadków rocznie.
By zwalczyć to, naukowcy przyglądali 99 przypadków dzieci, u których występuje alergia na orzeszki ziemne. Byli oni w wieku od 7 do 16 lat, dzieląc ich losowa na dwie grypy:
- grupa pierwsza została badana techniką OIT przez 26 tygodni przy użyciu stopniowo wzrastającej dawki białka z orzeszków ziemnych - do 800 mg dziennie,
- drugiej grupie polecono, aby całkowicie unikać orzeszków ziemnych, jak wcześniej mieli w zwyczaju
Zobacz również:
W ciągu 6 miesiącach stopniowo zwiększano ilość spożytego białka orzechów. Warto dodać że dzieci pozostały pod kontrolą lekarza, a badacze obserwowali każdy objaw alergiczny.
Po czasie kilkumiesięcznego OIT, 62% dzieci przeszło wyzwanie żywności były w stanie tolerować dzienną dawkę białka orzeszków ziemnych, czyli 1400 mg (ok. 10 orzeszków). Po drugim etapie procesu, kiedy wszystkie dzieci przeszły OIT, stwierdzono, że 54% było w stanie tolerować wyzwanie żywności. Dodatkowo, po 6 miesiącach leczenia, 84-91% dzieci może bezpiecznie spożywać 800 mg białka z orzeszków ziemnych (ok 5 orzeszków).
Lider badania doktor Andrew Clark z University Hospitals w Cambridge, W. Brytania, mówi:
- Zabieg ten pozwolił dzieciom z ciężką alergią jeść większe ilości orzeszków ziemnych, znacznie powyżej poziomów białka z orzeszków ustalonych w przekąskach i posiłkach, zwalniając ich i oraz rodziców z obawy przed reakcją alergiczną potencjalnie zagrażającą życiu.
Doktor Pamela Ewan, współautor badania, mówi, że jest istotny postęp w badaniach alergii na orzeszki ziemne. Ostrzega również, że konieczne są dalsze badania w szerszych populacjach- Ważne jest, aby pamiętać, że OIT nie jest zabiegiem, który leczy i nie powinien być próbowany na własną rękę, technika powinna być wykonywana tylko przez lekarzy ze specjalistycznymi uprawnieniami.
-OIT nie jest gotowa do użytku klinicznego, dopóki skutki krótkoterminowe nie zostaną wszechstronnie sprawdzone – komentuje Mattew J. Greenhawt z Uniwersytety w Michigan, dodaje również jest OIT jest techniką eksperymentalną.
Naukowcy jednak nie ukrywają zadowolenia z pozytywnych rezultatów. Nie tylko oni, bo sami rodzice dzieci biorących udział w badaniu mówią, że to zmieniło ich życie radykalnie.
Komentarze do: Stopniowe zwiększanie dawki orzeszków sposobem na alergię?