Pewna substancja, znaleziona w orzechach oraz w pełnych ziarnach, może któregoś dnia pomóc lekarzom w zwalczaniu takiego zatrucia pokarmowego, które dopadło tysiące Europejczyków zeszłego lata, jak sugeruje pewne badanie, przeprowadzone na myszach.
Podczas gdy tak naprawdę szeroki wachlarz mikroorganizmów może spowodować zatrucie pokarmowe, to europejska epidemia została spowodowana niebezpiecznym szczepem bakterii Escherichia coli. Zakaża ona ludzi i zaczyna pompować truciznę, nazywaną Shiga toksyną.
Niektóre inne bakterie również produkują toksyny, które w sumie powodują ponad jeden milion zgonów rocznie na całym świecie. Ostatnia epidemia pokarmowa w Europie dotknęła około 4 000 ludzi, a także spowodowało 50 zgonów.
Nie ma żadnego definitywnego leczenia na Shiga toksynę. Ale w ostatnim wydaniu naukowego przeglądu Science, naukowcy donoszą, że udało im się uchronić myszy przed śmiertelną dawką tej toksyny dzięki wstrzykiwaniu im manganu.
Zobacz również:
Zwierzętom podawano mangan codziennie, na pięć dni przed tym, jak miały one kontakt z Shiga toksyną. Kiedy myszy, którym nie poddano manganu, padły po czterech dniach, zabezpieczone gryzonie w dalszym ciągu cieszą się dobrym zdrowiem.
Mangan bowiem sprawia, jak wyjaśniają naukowcy, że toksyna staje się podatna na działanie komórek, które ją niszczą.
Naukowcy w dalszym ciągu potrzebują dodatkowych badań, zanim będą mogli poświadczyć przydatność manganu w leczeniu ludzi. Co prawda, minerał ten już jest zatwierdzony do medycznego użytku i nie jest w dodatku drogi, jak podkreślają badacze.
Tak więc, może on być wyjątkowo użyteczny w krajach rozwijających się, gdzie właśnie zdarza się prawie każdy przypadek zatrucia Shiga toksyną, jak donoszą badacze z uniwersytetu Carnegie Mellon University in Pittsburgh, w Stanach Zjednoczonych.
Komentarze do: Substancja znaleziona w orzechach może tłumaczyć zatrucia pokarmowe