Codzienne zażywanie suplementów witaminy E może powodować ścieńczanie kości, stwierdza nowe badanie. Badacze z uniwersytetu tokijskiego Keio University przeprowadzili testy laboratoryjne na szczurach i odkryli, że witamina E symuluje komórki degradujące kości. A to prowadzi do ich osłabienia. Prace te zostały oparte na najbardziej powszechnej postaci witaminy E, czyli na alfa-tokoferolu.
Jak badacze stwierdzili, molekuła ta powoduje obniżenie poziomu resorpcji, co jest procesem, w którym minerały kości są rozkładane i recyklingowane przez ciało, co sprzyja rozwojowi kości. Natomiast, alfa-tokoferol wchodzi w interakcję z tym procesem, co skutkuje ścieńczaniem kości.
Badanie to zostało przeprowadzone na myszach laboratoryjnych. Okazało się, że te, które miały niskie poziomy witaminy E we krwi, miały też nadmiernie grube kości. Świadczy to o tym, jak mówią badacze, że ich ciała nie były w stanie rozkładać starych kości i budować nowych, zdrowych. Natomiast, kiedy badacze podali myszom alfa-tokoferol w suplementach, w dawkach ekwiwalnentych od ilości zażywanych przez ludzi, w ciągu 8 tygodni masa kostna tych myszy zmniejszyła się o 20%.
Aczkolwiek, jak dodają badacze, nie zaobserwowano takiego samego efektu, kiedy myszom podano mniej powszechną postać witaminy E, delta-tokoferol.
Niski poziom resorpcji kości jest związany z osteoporozą, kiedy kość jest rozkładana szybciej niż jest budowana, a to skutkuje osłabieniem struktury kostnej. Wcześniejsze badania wykazały, że alfa-tokoferol jest korzystny dla zdrowia kości, ale jak podkreślają badacze z uniwersytetu tokijskiego, większość z tych badań posłużyła się małymi próbkami i nie była dobrze kontrolowana.
Zobacz również:
Doktor Takeda, główny autor tego badania, mówi: w sumie, pokazujemy, że witamina E stymuluje resorpcję kości i zmniejsza masę kości zapoczątkowując proces fuzji osteoklastów. Co więcej, dostarczamy dowód na to, że serum witaminy E jest determinujące dla masy kości.
Biorąc pod uwagę popularność witaminy E, a zwłaszcza alfa-tokoferolu, jako suplementu, badacze powinni zastanowić się nad szerszym badaniem, aby sprawdzić, czy jej dzialanie na zdrowie kości faktycznie jest takie, jak sugerują japońscy badacze.
Kości przestają rosnąć na długość w wieku około 16 – 18 lat, ale gęstość kości stale powoli rośnie. Proces się zatrzymuje, kiedy mamy dwadzieścia kilka lat. W tym punkcie, równowaga między niszczeniem kości i budową kości pozostaje stabilna.
Aczkolwiek, utrata masy kostnej staje się szybsza, kiedy się starzejemy i gęstość kości spada, w szczególności u kobiet, kilka lat po menopauzie. Osteoporoza zwiększa ryzyko złamania kości w nadgarstkach, biodrze oraz kości kręgosłupa.
Witamina E jest powszechnie zażywana z powodu jej antyoksydacyjnych właściwości. Chroni ona naturalną witaminę A w organizmie przed zniszczeniem przez wolne rodniki. Witamina E pozwala równieć chronić komórki skóry przed zniszczeniem związanym z wiekiem. Wykazano również, że witamina E może nas chronić przed nowotworami, chorobami serca oraz udarem mózgu.
Jak wzmocnić kości?
– jedz produkty oparte na soi wzbogacone wapniem, takie jak tofu. Wapń to podstawowy minerał pomagający budować zdrowe kości;
- pij mleko: jest to jedno z najbogatszych źródeł witaminy E i wapnia;
- wychodź na słońce: słońce stymuluje produkcję witaminy D w organizmie, bez której ciało nie może absorobować wapnia;
- jedz sardynki i jogurt. Może nie za jednym razem, ale pamiętaj, że są one doskonałym źródłem wapnia;
- ogranicz sól. Sól bowiem pozbawia ciało wapnia;
- jedz orzechy i migdały. Są one ważnym źródłem potasu, który ogranicza utratę wapnia z kości. Orzechy również zawierają dużo protein i innych ważnych składników, które pomagają zbudować zdrowe kości;
- jedz zielone warzywa. Są one pełne calcium.