Syrop klonowy z Quebeku ma mieć potencjał superproduktu spożywczego, a to dzięki niektórym molekułom, które mają właściwości antyzapalne i antynowotworowe. Tak przynajmniej stwierdzili badacze z Uniwersytetu Rhode Island, w ramach corocznego kongresu American Chemical Society (ACS), który miał miejsce ostatnio w Anaheim, w Kalifornii (Stany Zjednoczone).
Okazało się, iż w próbce 20 litrów syropu klonowego z Quebeku, badacze zidentyfikowali całą dwudziestkę nowych aktywnych składników, należących głównie do rodziny polifenoli. Jedna z tych nowych molekuł została nawet ochrzczona jako Quebecol, na cześć prowincji, z której ten syrop pochodzi.
Te nowe odkryte molekuły w syropie klonowym mają być bardziej aktywnie niż te, odnajdywane w jagodzie, według badaczy. Natomiast, ich koncentracja ma być aż do 100 razy mniejsza. Dlatego też, sama konsumpcja syropu klonowego ma nie pozwalać na odnoszenie jakiejkolwiek korzyści dla zdrowia z tych nowych związków.
Syrop klonowy nie stanowi sam w sobie superproduktu, ale jego wyciągi mogą się takim superproduktem stać.
Szacuje się, że odkrycie to pozwoli na stworzenie żywności funkcjonalnej, albo nawet leków przeznaczonych dla osób chorujących na cukrzycę albo dotkniętych rakiem jelita grubego.
Zobacz również:
- Samobójstwa wśród nastolatków
- Pierwsza wizyta u ginekologa, czyli jak przygotować do tego nastolatkę
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Nowoczesne metody badania płodu
- Zarazki z kranu - czy zagrażają naszemu zdrowiu?
- Pułapki diagnostyczne – choroby ukryte za maską
- Jeżeli Twój lekarz jest zdrowy – Ty pewnie też jesteś!
- Dlaczego regularne wizyty lekarskie są konieczne w starszym wieku?
Cukier lepiej tolerowany przez diabetyków?
Jak uważa pan Yves Desjardins, profesor fitologii na Uniwersytecie Laval, indeks glikemiczny syropu klonowego ma być podobny do indeksu innych syropów (kukurydza, agawa, Okinawa).
Ale u osób cierpiących na cukrzycę, można uważać, że syrop klonowy jest lepiej tolerowany, a to z powodu obecności kwasu abscysynowego, w wielkich ilościach, sugeruje profesor, który jest również badaczem na Instytucie nutraceutyków oraz żywności funkcjonalnej (INAF) na tym samym uniwersytecie.
To właśnie profesor Yves Desjardins odkrył obecność tego kwasu w syropie klonowym. Pochodzący z tej samej rodziny co karotenoidy, znajduje się on również w wielu owocach i różnych ziarnach (len, gorczyca...) oraz roślinach strączkowych (soja...).
Kwas abscysynowy przyczynia się do uwalniania insuliny w trzustce, pozwala na wejście glukozy do mięśni oraz na obniżanie w ten sposób poziomu cukru we krwi.
Zdaniem profesora Desjardins, stężenie kwasu abscysynowego w syropie klonowym jest takie, iż ekwiwalent 3 łyżeczek (60 ml) może wystarczyć osobom odpornym na insulinę lepiej tolerować syrop klonowy, który jest jednakże złożony w 95% z sacharozy.
I to właśnie ten fakt wyjaśnić dlaczego poziom glikemii jest bardziej stały, jeżeli dana osoba konsumuje syrop klonowy zamiast innego cukru, wyjaśnia profesor Desjardins.
Komentarze do: Syrop klonowy, superprodukt spożywczy? (1)
Syrop klonowy zamiast białego cukru
1Od około pół roku używam syropu klonowego do naleśników. Uwielbiam to połączenie! Ale dopiero po przeczytaniu artykułu na naturalno.pl dowiedziałam się jakie działanie prozdrowotne ma ten syrop. Stworzenie żywności funkc... pokaż całość