Obecnie nie ma lekarstwa na chorobę zwyrodnieniową, powodującą ból i obrzęk stawów kolanowych oraz zapalenie kości i stawów kolana. Ale naukowcy twierdzą, że spożywane na co dzień mleko spożywcze ma związek z jej ograniczoną progresją.
Rzeczywiste przyczyny choroby nie są znane. Sugeruje się, że może być ona wynikiem „zdarzeń mechanicznych i molekularnych” w stawie. Leczenie zakłada złagodzenie objawów i poprawę funkcjonowania stawów, które może zakładać fizjoterapię, kontrolę masy ciała i stosowanie leków. Według CDC, w 2005 roku, około 27 milionów dorosłych osób w USA w wieku powyżej 25 lat,miało OA.
Publikujący swoje wyniki w czasopiśmie Arthritis Care & Research, American College of Rheumatology, naukowcy mówią, że kobiety, które regularnie piją mleko bez tłuszczu lub o niskiej jego zawartości, doświadczają opóźnionej progresji choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego (OA), a u tych, które jadły ser, wystąpił wzrost w progresji choroby. Zauważają również, że wyniki ich badań nie odnoszą się do mężczyzn oraz że jogurty nie wpływają na progresję OA.
Zobacz również:
Szklanki mleka
Naukowcy odkryli, że im więcej kobiety spożywały mleka, tym lepsze było połączenie ich szczeliny stawowej. Autorzy badania mówią, że spożycie mleka odgrywa ważną rolę w zdrowiu kości, ale do tej pory jego rola w rozwoju OA kolana był nieznana.
Łącznie 2148 osób z OA stawu kolanowego- i 3064 kolan- zostało wykorzystanych w ramach Inicjatywy Choroby Zwyrodnieniowej Stawów. Po zebraniu informacji dietetycznych, zmierzono do oceny progresji OA ich wspólną przestrzeń pomiędzy środkową częścią kości udowej i piszczelowej na zdjęciu rentgenowskim kolana.
Pierwsze dowody na powiązanie spożycia mleka ze spowolnieniem progresji OA kolana
Naukowcy odkryli, że gdy u kobiet wzrosło spożycie mleka (od 0 do mniej niż 3, 4-6, 7 i więcej szklanek tygodniowo), szerokość szczeliny przestrzeni zmniejszyła się (odpowiednio o 0,38 mm, 0,29 mm i 0,26 mm).
Choć otyłość jest wymieniana jako czynnik ryzyka dla OA stawu kolanowego, naukowcy twierdzą, że ich wyniki pozostają niezmienne, nawet po skorygowaniu o wskaźnik masy ciała (BMI). Dodatkowo, mówią, że nie stwierdzono związku pomiędzy spożyciem mleka i zmniejszeniem szerokości spoiny tego miejsca w kolanach mężczyzn. Na pytanie, dlaczego ich badania wykazały, że kobiety, które spożywały ser, wykazały zwiększoną progresję OA, dr Lu powiedział Medical News Today, że mogą być winne zawarte w serze nasycone kwasy tłuszczowe. Najnowsze badania wykazały, że zwiększone spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych wiąże się ze zwiększoną częstością występowania uszkodzeń szpiku kostnego, które mogą spowodować postęp OA w kolanach.
Ewa Panasiuk
Komentarze do: Szklanka mleka dziennie może opóźniać chorobę zwyrodnieniową stawu kolanowego u kobiet