Szukaj

To, w którym miejscu odkłada się tkanka tłuszczowa, może zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2 u otyłych osób

Podziel się
Komentarze0

Według nowego badania nukowców z UT Southwestern Medical Center, otyłe jednostki z nadmiernie odkładającym się tłuszczem trzewnym (tkanka tłuszczowa brzuszna otaczająca wewnętrzne organy ciała) są narażone na zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dla porównania, osoby z nadmierną tkanką tłuszczową podskórną (tłuszcz odkładający się pod skórą) nie były narażone na wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę.



Badanie to zostało opublikowane w Journal of the American Medical Association. Jest to jedno z największych tego typu badań oceniających wieloetniczną populację otyłych ludzi w USA. Użyto w nim technik obrazowania tkanki tłuszczowej. Odkrycia te zostały także zaprezentowane w Nowym Jorku na briefingu organizowanym przez JAMA.

"U osób otyłych nie ma znaczenia ile tłuszczu ma dana osoba, a raczej gdzie odkłada się tłuszcz, który prowadzi do cukrzycy", według starszego autora, dr Jamesa de Lemos, profesora chorób wewnętrznych w UT Southwestern.

Zastosowanie metod obrazowania do ustalenia lokalizacji i funkcji tłuszczu, pozwoliło rozpoznać osoby narażone na wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 na długo przed pojawieniem się choroby.

"Zrozumienie biologicznych różnicy pomiędzy tłuszczem trzewnym a tłuszczem podskórnym może pomóc lekarzom skuteczniej walczyć z epidemią cukrzycy w USA," stwierdził dr de Lemos. "Ryzyko cukrzycy znacznie się różni u różnych jednostek. Badanie sugeruje, że sprawdzenie prawdopodobieństwa zachorowania na cukrzycę umożliwia podjęcie odpowiednich kroków zapobiegawczych, takich jak intensywny styl życia, badania i operacje."


Badanie wykonano na 732 otyłych osobach dorosłych - z indeksem masy ciała 30 lub większym - w wieku od 30 do 65 lat, niechorujących na cukrzycę ani choroby układu krążenia.

Badacze zastosowali rezonans magnetyczny (MRI) oraz technikę absorcjometrii podwójnej energii promieniowania rentgenowskiego (DEXA), aby ustalić, gdzie przechowywana jest tkanka tłuszczowa.

W innych badaniach otyłych ludzi ważono i używano miary, aby ocenić ilość tkanki tłuszczowej. To badanie poddało największą liczbę otyłych osób rozbudowanemu obrazowaniu tkanki tłuszczowej.

Kiedy uczestnicy zostali ponownie przebadani po siedmiu latach, badacze odkryli, że u 11 procent osób poddanych próbie rozwinęła się cukrzyca. Wśród uczestników, którzy mieli dopuszczalny poziom gluzkozy w badaniach podstawowych, u 39 procent stwierdzono stan przedcukrzycowy lub cukrzycę.

Stan przedcukrzycowy jest stanem pośrednim pomiędzy normalnym metabolizmem a cukrzycą. Osoby, u których rozwinął się stan przedcukrzycowy lub cukrzyca, miały większe ilości tłuszczu trzewnego i większą oporność na insulinę w porównaniu do osób zdrowych.

"Jednostki, u których rozwinął się stan przedcukrzycowy lub cukrzyca, cierpiały także na choroby sercowo-naczyniowe, jeszcze przed zachorowaniem na cukrzycę," stwierdził dr Ian Neeland, członek towarzystwa kardiologicznego i główny autor publikacji. "Odkrycie sugeruje, że nadmierny poziom tłuszczu trzewnego i odoporność na insulinę mogą przyczynić się do chorób układu krążenia u otyłych osób."

Komentarze do: To, w którym miejscu odkłada się tkanka tłuszczowa, może zwiększyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2 u otyłych osób

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz