Tranzyt żywności przez jelito cienkie wpływa pozytywnie na wchłanianie składników odżywczych i tym samym, również na nasze zdrowie. Okrycie, że tranzyt żywności jest regulowany przez hormon, wskazuje na nowe sposoby pozwalające zwiększyć wchłanianie składników odżywczych i tym samym, potencjalnie wyleczyć niedożywienie.
Jednym z zadań mikroflory jelitowej jest rozbicie niezbędnych składników odżywczych znajdujących się w naszej diecie, aby w ten sposób zapewnić źródło energii w okrężnicy.
Naukowcy ze Szwecji pokazali, że brak energii w jelicie grubym prowadzi do zwiększonego uwalniania hormonu związanego przede wszystkim z kontrolą apetytu i wydzielaniem insuliny.
Zobacz również:
Nowe ustalenia otwierają nowe możliwości z leczeniem niedożywienia i chorób z tym związanych.
Tranzyt jelita jest procesem, w którym musi on mieć czas na wchłanianie składników odżywczych . Jak podali naukowcy tranzyt żywności przez jelita reguluje specyficzny hormon zwany GLP – 1, który to związany jest z metabolizmem glukozy oraz apetytem.
Badanie opublikowane zostało w prestiżowym czasopiśmie i jak powiedział prof. Fredrik Bached, szef uznawanej na arenie międzynarodowej grupy badawczej, ciągle odkrywane są nowe funkcje, regulowane przez mikroflorę jelitową, która z kolei pełni bardzo ważną funkcję dla zdrowia, a także i rozwoju chorób.
Komentarze do: Tranzyt żywności pod wpływem bakterii jelitowych