Być może właśnie udało się rozszyfrować tajemnicę działania oliwy extra virgin, o której wiadomo, że pomaga zredukować ryzyko choroby Alzheimera. Artykuł opublikowany w ACS Chemical Neuroscience mówi o jednym składniku oliwy, który pomaga wyrzucić szkodliwe proteiny z mózgu.
Amal Kaddoumi, autor badania, zwraca uwagę, iż na całym świecie ok. 30 mln ludzi cierpi na tę chorobę neurodegeneracyjną. Podkreśla też fakt, że znacznie mniejszą zachorowalność obserwuje się w krajach Morza Śródziemnego.
Naukowcy przypisywali kiedyś ten stan rzeczy wysokiemu stężeniu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwek, która jest podstawowym składnikiem diety śródziemnomorskiej.
Zobacz również:
- Alzheimer - czy mnie to także grozi?
- Dieta, która może obniżyć ryzyko Alzheimera
- Choroba Alzheimera
- Czy rak skóry może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimer'a?
- Jak rozpoznać objawy choroby Alzheimera?
- Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
- Jak krewni łagodzą zapominanie?
- Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
Nowe badania zaś sugerują, że czynnikiem chroniącym może być substancja zwana oleokantal, która chroni komórki nerwowe przed uszkodzeniami, do których dochodzi w chorobie Alzheimera.
Zespół Kaddoumi wykazał, że oleokantal pomaga zmniejszyć akumulację beta-amyloidów w mózgu, a proteiny te mają być głównymi odpowiedzialnymi za rozwój Alzheimera.
W artykule badacze opisują, w jaki sposób śledzili działanie składnika w mózgu oraz w komórkach mózgowych myszy hodowanych w laboratorium.
W obydwu przypadkach, oleokantal wzmagał produkcję dwóch protein i jednego enzymu, kluczowych dla usuwania beta-amyloidów z mózgu.
- Oleokantal pochodzący z oliwy extra virgin może redukować ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera oraz inne demencje - podsumowują autorzy badania.
Komentarze do: W jaki sposób olej z oliwek chroni przed chorobą Alzheimera?