Według nowego badania, gotowanie może spowodować zanieczyszczenie powietrza wyższe niż zanieczyszczenie na zewnątrz. Aby go zminimalizować, należy włączyć wentylator i gotować na tylnych palnikach. Opisywane badanie ukazało się w czasopiśmie wydawanym przez ACS, Environmental Science & Technology.
Brett C. Singer i William W. Delp wyjaśniają, że gotowanie na palnikach gazowych płyt kuchennych oraz na piecach może spowodować wytworzenie niebezpiecznych dla zdrowia ilości zanieczyszczeń powietrza we wnętrzach pomieszczeń. Mogą one jednak zostać usunięte za pomocą wentylatorów montowanych w okapach nad ekspresami do kawy, które skutecznie odciągają powietrze bezpośrednio z powierzchni gotujących.
Tego typu systemy różnią się ceną, głośnością, zużyciem energii oraz skutecznością w usuwaniu zanieczyszczeń. Autorzy artykułu zauważają, że nie istnieją standardy, które mogłyby pomóc konsumentom ocenić, który okap najlepiej będzie przechwytywał zanieczyszczenia. Dlatego postanowili oni ocenić siedem okapów o szerokiej funkcjonalności.
Zobacz również:
- Samobójstwa wśród nastolatków
- Pierwsza wizyta u ginekologa, czyli jak przygotować do tego nastolatkę
- Jeżeli Twój lekarz jest zdrowy – Ty pewnie też jesteś!
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Nowoczesne metody badania płodu
- Zarazki z kranu - czy zagrażają naszemu zdrowiu?
- Pułapki diagnostyczne – choroby ukryte za maską
- Jakość posiłków serwowanych w restauracjach wciąż kuleje
Naukowcy stwierdzili, że żadne z urządzeń nie osiągnęło dobrych wyników w ocenie wszystkich kluczowych dla oczyszczania powietrza funkcji, czyli: wydajności, sprawności w wyłapywaniu zanieczyszczeń powietrza aż do jego całkowitego oczyszczenia, oraz w poziomie hałasu, który wydawały.
Dwa okapy, które działały cicho i usuwały od 70 do 90 procent zanieczyszczeń, miały jednak wysoką prędkość obrotu wentylatorów, co negatywnie rzutowało na ich efektywność. Trzecie urządzenie, które okazało się najlepsze w usuwaniu zanieczyszczonego powietrza z palników i piekarnika, było tak głośne, że gdy działało, nie była możliwa normalna rozmowa.
Autorzy sugerują, że najlepszym rozwiązaniem byłoby niekupowanie nowego okapu w ogóle. Rutynowe stosowanie okapu mającego nawet niewielką skuteczność może znacznie zmniejszyć ekspozycje na powietrze zanieczyszczone przez gotowanie i palniki.
Skuteczność w oczyszczaniu powietrza można natomiast znacznie zwiększyć poprzez używanie tylnych, zamiast przednich palników kuchennych oraz stosowanie wyższych ustawień wentylatora.
Artykuł z badaniem zawiera tabelę porównującą ceny oraz właściwości testowanych modeli okapów.
Komentarze do: Wentylatory kuchenne różnią się skutecznością w zmniejszaniu zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach (1)
Inventer
1Może badacze powinni zainteresować się urządzeniami inventer. Wprawdzie nie montuje się ich jak okapy, ale potrzeba niewielkiego otworu w ścianie zewnętrznej, a zużycie prądu jest minimalne, parę kilowatów miesięcznie. N... pokaż całość