W Stanach Zjednoczonych, około 92% osób w wieku 20-64 lat doświadczyło próchnicy zębów. Aby rozwiązać narastający problem, Naukowcy z University College London i London School of Hygiene & Tropical Medicine starają się zmienić oświadczenie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), które mówi, że 10% to maksymalne zapotrzebowanie cukru w ciągu dnia, według wymienionych instytucji, należy zmniejszyć to do 5% - 3%.
Powszechnie wiadomo, że spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy zębów. Bakterie z jamy ustnej mogą zasilać niektóre cukry, tworząc płytkę, która zawiera kwasy mineralne, które wyniszczają zewnętrzne szkliwo zęba. Kwasy te, mogą wyniszczać ząb do momentu w którym człowiek może doświadczyć silnego bólu zęba lub ropienia – zakażenia bakteryjnego, które powoduje gromadzenie się ropy.
W 2002 roku ustalono, że spożycie cukrów nie powinno przekraczać 10% całkowitego zapotrzebowania energetycznego jednostki, co jest równo warte do 50g cukrów prostych dziennie. Jednak aktualnie WHO również stwierdza, że należy zmniejszyć to dzienne zapotrzebowanie.
Zobacz również:
W najnowszym badaniu opublikowanym w czasopiśmie BMC Public Health, naukowcy proponują nietypowy ruch, który powinien polegać na tym, że dzienne zapotrzebowanie powinno być zmniejszone do 5%, a ostatecznym celem jest 3% całkowitego zapotrzebowania energetycznego jednostki.
Zalecenia naukowców opierają się na podstawie analiz pochodzących z różnych krajów, a konkretnie z ośrodków dotyczących zdrowia publicznego.
Okazało się również, że dorośli mieli większą częstotliwość występowania próchnicy niż dzieci, a próchnica występowała częściej przy każdym wzroście spożycia cukru.
- Próchnica zębów to poważny problem na całym świecie, ograniczenie cukru może spowodować zmniejszenie problemu – mówi autor badania, Aubrey Sheiham z wydziału Epidemiologi i Zdrowia Publicznego z University College London.
Opracował: Damian Nowaczek
Komentarze do: WHO zaleca ograniczenie cukru, aby zmniejszyć problem próchnicy