Szukaj

Więcej kofeiny = mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2?

Podziel się
Komentarze0

Amerykańscy naukowcy w swoich najnowszych badaniach udowodnili, że spożywanie napojów słodzonych znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy 2 typu (insulinoniezależnej). Warto także nadmienić, iż wyniki te rzuciły nowe światło na kwestię związku występującego pomiędzy kofeiną, a występowaniem owej choroby.



U ponad 100 000 mężczyzn i kobiet, którzy przekroczyli 22 rok życia i namiętnie spożywają słodzone napoje, stwierdzono aż o 23% większe prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy, niż u osób takowych napojów niespożywających.

 Okazało się jednak, że poziom ryzyka nie zmienił się w zależności od zawartości kofeiny w owych napojach. Co więcej, zaobserwowano, iż u osób spożywających zarówno kawę bezkofeinową, jak i u tych pijących owy napój zawierający kofeinę - ryzyko wystąpienia cukrzycy jest niższe.

 - Odkryliśmy, że kofeina nie przyczynia się do rozwoju cukrzycy - powiedział dr Frank Hy z Uniwersytety Harwardzkiego, przewodzący badaniu - Picie kawy przynosi korzyści, niezależnie od zawartości kofeiny, która nie zwiększa ryzyka wystąpienia cukrzycy.

 Dotychczas przeprowadzono niezliczoną ilość badań, których wyniki wskazywały na bezpośredni związek konsumpcji słodkich napojów - zarówno tych słodzonych cukrem, jak i sztucznymi składnikami - oraz występowania cukrzycy. Na przestrzeni wielu lat, naukowcy próbowali także udowodnić, iż kofeina zawarta w owych napojach przyczynia się do wzrostu ryzyka zachorowania.

 Hu i jego współpracownicy chcieli sprawdzić, czy osoby regularnie spożywające napoje słodzone z dodatkiem kofeiny, mogą narażać się na zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy. W swoich badaniach skupili się na zbieraniu wyników od prawie 26 milionów dorosłych i dzieci, korzystając z danych zebranych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Cukrzyków.

 Przestudiowali oni nawyki żywieniowe i zwyczaje ponad 75 tysięcy kobiet oraz 39 tysięcy mężczyzn zaangażowanych w długoterminowe badania zdrowotne na początku lat osiemdziesiątych.

 Wyciągnięto następujące wnioski:

 - ryzyko wystąpienia cukrzycy było aż 13% większe u kobiet regularnie spożywających napoje słodzone z dodatkiem kofeiny oraz 11% większe u tych, które konsumowały napoje słodzone niezawierające kofeiny, niż u kobiet napojów tych niespożywających;

 - analogicznie u mężczyzn spożywających napoje słodzone z zawartością kofeiny, ryzyko wystąpienia cukrzycy było aż 16% większe, jednakże - co może okazać się zaskakujące - u tych, którzy spożywali takie napoje bezkofeinowe ryzyko to wzrastało aż o 23%!

Interesujący jest także fakt, iż u kawopijców zaobserwowano znacznie niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, niż u osób kawy nie pijących. U kobiet różnica ta wynosiła aż 8% (niezależnie od tego czy kawa ta zawierała kofeinę czy też nie), u mężczyzn zaś 4% przy kawie z kofeiną i 7% w przypadku kawy bezkofeinowej.

- Nasze zrozumienie wpływu kofeiny na organizm ludzki nadal jest niepełne - powiedział James Lane z Uniwersytetu w Duke. 
 

Komentarze do: Więcej kofeiny = mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz