Nowa podpowiedź jak nie zachorować na chorobę Alzheimera? Jeść witaminę B12, występującą głównie w mięsach albo w rybach. Ma to być skuteczna broń przeciwko tej chorobie neurodegeneracyjnej.
Witamina B12 jest dobra dla mózgu
Brytyjskie badanie już wcześniej pokazało, że może ona zmniejszyć aż o 6 razy ryzko pojawienia się problemów z pamięcią u ludzi starszych. Zespół badaczy szwedzkich idzie jeszcze jeden krok dalej i wykazuje, że witamina B12 ma zmniejszać także ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Przez 7 lat, naukowcy pobierali krew od 271 obywateli Finlandii, w wieku od 65 do 79 lat. Na samym początku, u żadnego z nich nie występowały oznaki demencji. W przebiegu badania jednakże, u 17 spośród tych uczestników, pojawiła się choroba Alzheimera. U tych ostatnich zaobserwowano wyższe stężenie homocysteiny.
Zobacz również:
- Czy rak skóry może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimer'a?
- Jak rozpoznać objawy choroby Alzheimera?
- Choroba Alzheimera
- Alzheimer - czy mnie to także grozi?
- Jak krewni łagodzą zapominanie?
- Jak rozpoznać Alzheimera?
- Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
- Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
Homocysteina jest aminokwasem, znanym z tego, iż stanowi ona czynnik ryzyka chorób serca i układu krążenia. W tym konkretnym przypadku, badanie ujawniło, że im wyższe było stężenie homocysteiny, tym ostrzejsze było ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Autorzy badania zaobserwowali także, że wyższy poziom witaminy B12 wpływał na zmniejszenie poziomu tego podejrzanego kwasu aminowego.
Częsty niedobór u seniorów
Zdaniem pana Babaka Hooshmanda, z instytutu Karolinska w Sztokholmie w Szwecji, odkrycie to, opublikowane w przeglądzie Neurology, jest bardzo zachęcające. Ubolewa on jednak, iż brak witaminy B12 u seniorów jest tak częsty.
Jego zdaniem, badania nad rolą witaminy B12 jako markerem ryzyka choroby Alzheimera, są więc absolutnie niezbędne.
Przypomnijmy, że witamina B12 jest obecna w niektórych mięsach (nerki i wątroba wołowa albo cielęca...), w jajkach, w skorupiakach, albo jeszcze w mięsach takich ryb jak śledź, makrela, łosoś, czy też tuńczyk. Kolejny dowód na to, że te ostatnie są dobre dla naszego zdrowia i naszej pamięci...
Komentarze do: Witamina B12 przeciwko Alzheimerowi!