Szukaj

Witamina D chroni przed rakiem pęcherza

Podziel się
Komentarze0

Wysoki poziom witaminy D w osoczu jest związany z lepszą ochroną przed nowotworem pęcherza, informują naukowcy z Spanish National Cancer Research Centre (CNIO), w swoim artykule opublikowanym w Journal of National Cancer Institute (JNCI).



Badanie przeprowadziła dr Nuria Malats, przewodnicząca Genetic and Molecular Epidemiology Group, oraz Francisco X. Real, z Epithelial Carcinogenesis Group, w CNIO.

Do prac zaproszono 2 000 osób – pacjentów z rakiem pęcherza oraz grupę kontrolną. Naukowcy pobrali ich próbki krwi.

Okazało się, że ludzie, którzy mieli największe poziomy witaminy D (w postaci 25[OH]D3), byli również tymi najmniej zagrożonymi rakiem pęcherza.

Dr Nuria Malats wyjaśnia: rezultaty te pokazują, że wysoki poziom tej witaminy jest związany z ochroną przed chorobą. Albo – niskie poziomy tej molekuły są związane z wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwór pęcherza.


Francisco X. Real dodaje: wykazaliśmy również, dzięki posłużeniu się molekularną analizą in vitro, że witamina D reguluje ekspresję proteiny FGFR3, która odgrywa rolę w rozwoju raka pęcherza.

Według hiszpańskich badaczy, ochronne działanie witaminy D jest bardziej widoczne u pacjentów z bardziej agresywną postacią nowotworu.

Zaobserwowaliśmy, że wysokie poziomy witaminy D zmniejszają ryzyko zachorowania na inwazyjnego raka pęcherza z niskim poziomem FGFR3, a ten typ nowotworu wiąże się z największym prawdopodobieństwem metastaz, dodaje jeszcze dr Andre FS Amaral, pierwszy autor badania.

Reasumując, większe poziomy tej witaminy (uzyskane dzięki właściwej diecie bądź w postaci suplementów, a także dzięki przebywaniu na słońcu), mogą być korzystne dla pacjentów, zarówno jako prewencja, jak i terapia.

Komentarze do: Witamina D chroni przed rakiem pęcherza

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz