Witamina D - fakty i mity
O witaminie D wiekszość z nas wie, że jest niezbędna dla zachowania zdrowia układu kostno-stawowego, a także, że bez niej nie jest mozliwe przyswajanie przez organizm cennych minerałów np. wapnia. Już niemowlętom podaje się odpowiednie dawki witaminy w kroplach, aby zapobiec niedoborom i krzywicy.
Jak wykazuje cała masa badań naukowych z ostatnich kilku lat, receptory witaminy D znajdują sie w każdej komórce ciała czlowieka. Najnowsze badania amerykańskich badaczy wskazują, że ryzyko zachorowania na wiele chorób, w tym stwardnienia rozsianego może być zredukowane, jeśli poziom witaminy D w organizmie będzie wystarczający. Mało tego - ilość przypadków zachorowań na raka jelit,nerki, piersi, jajników - mogłaby się zmniejszyć aż od 50 do 80%.
Jak to możliwe?
W wysokim stężeniu we krwi witamina D zaczyna proces produkcji zespołów białkowych yu7antybiotykiem, który może zdziałać w naszym organizmie cuda. W odpowiedniej ilości prowadzi do silnej aktywacji układu odpornościowego i może nawet zwalczyć patogen gruźlicy.
Zobacz również:
Jak wiadomo - niedobór witaminy D odczuwamy najsilniej sezonowo- w okresach jesienno-zimowych, kiedy brakuje nam nasłonecznienia, gdyż światło wspomaga produkcję witaminy D, a jego brak powoduje spadek odporności organizmu. Zatem profilaktyka zachorowań np.na grypę czy choroby górnych dróg oddechowych powinna obejmować podawanie odpowiednich dawek witaminy D.
Niemowlętom podaje się witaminę D, a po roku czasu przestaje...niesłusznie całkiem. To jeden z mitów do obalenia. Przecież ryzyko krzywicy wcale nie mija po roku czasu! Źle ukształtowana miednica u małych dziewczynek ma później wpływ na zdrowie i trudności z rodzeniem drogą naturalną, stąd coraz więcej cesarskich cięć. Niedobór witaminy D również wpływa na funkcjonowanie mięśni. Doktor Holick wykonał badania na 400 kobietach w ciąży. Okazało się, że jeśli kobiety miały odpowiedni poziom witaminy D, wtedy ryzyko wystąpienia konieczności zastosowania zabiegu operacyjnego było czterokrotnie niższe.
Mając na uwadze rozliczne korzyści zdrowotne z witaminy D, badania jej poziomu w organizmie, powinny być profilaktycznie zalecane przez naszych lekarzy, a nie jest tak! Ta jakże wartościowa witamina jest wciąż niedoceniana (pomimo wyników amerykańskich odkryc i nie tylko). Witamina D zapobiega , jak tez czyni leczenie efektywniejszym w takich chorobach jak choroby serca, demencje, depresje, bezsenność, łuszczyca, stwardnienie rozsiane..i wiele innych. Wspomaga prawidłowy rozwój ciąży, pomaga utrzymać idealna wagę, uodparnia komórki przed infekcjami, zapobiega chorobom przewlekłym.
Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, żeby była lepiej przyswajana, musi byc przyjmowana z posiłkiem zawierającym tłuszcz. Może to byc sałatka warzywna z olejem lub bułka z masłem, ważne aby był tłuszcz.
Kolejnym źródłem witaminy D jest słońce, najzdrowsze dla nas - w poludnie. Jednakże to ma byc naświetlanie, a nie opalanie się. Duży wpływ ma szerokośc geograficzna i uwarunkowania pogodowe, w większośći czasu między październikiem i marcem, nasz organizm nie potrafi wytworzyc odpowiedniej ilosci tej witaminy. Konieczna jest suplementacja.
Autor: Aneta Kaleniuk
Komentarze do: Witamina D - fakty i mity