Różne organizacje badawcze wychwalały niesamowite właściwości witaminy D, publikując swoje analizy i badania w krótkich odstępach czasowych. Najbardziej skupiono się na pozytywnych działaniach witaminy D, które pomagają zapobiegać chorobom krążenia, cukrzycy czy chorobie Alzheimera. Trzy niezależne analizy, wykazały również, że utrzymanie witaminy D na prawidłowym poziomie, który wnosi od 50 do 70 ng/ml, może zapewnić optymalne zabezpieczenie przed wieloma chorobami przewlekłymi.
W czasopismach Nurition czy Metabolism & Cardiovascular Diseases można znaleźć dowody, które sugerują, że witamina D jest ściśle zaangażowana w homeostazę układu sercowo-naczyniowego. Naturalne zakłócenie systemu organizmu przyczynia się do cukrzycy, otyłości, podwyższonego stężenia lipidów we krwi, wysokiego ciśnienia krwi, dysfunkcji śródbłonka, udaru i ryzyka choroby wieńcowej. Naukowcy zalecają suplementację witaminy D każdego dnia, co skutkuje optymalną równowagą w organizmie.
Z kolei badanie w University of Miami School of Medicine, wykazało, że niski poziom witaminy D wykazuje bezpośredni, genetyczny związek z rozwojem białek amyloidowych w mózgu, często związanych z chorobą Alzheimera.
Zobacz również:
- Cukrzyca: zdrowa stopa, zdrowe oko
- Co to jest cukrzyca ciążowa?
- Jak rozpoznać Alzheimera?
- Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
- Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
- Stres u nastolatków zwiększa ryzyko cukrzycy w wieku dorosłym
- Późne powikłania cukrzycy u dzieci
- Aktywnie z cukrzycą, czyli druga odsłona kampanii prospołecznej.Mam pasję! Cukier mi nie podskoczy!
Również ważne badanie przeprowadzili specjaliści z Hiszpanii, którzy swoje wyniki opublikowali w czasopiśmie Clinical Nurition. Badacze przeanalizowali przypadki 1 226 osób. Badania rozpoczęto w 1996 roku i trwały one 8 lat. Naukowcy analizowali związek witaminy D a rozwoju cukrzycy. W wynikach stwierdzono, że osoby z poziomem powyżej 18,5 nh/ml miały niższe ryzyko na zachorowanie na cukrzycę typu 2. U osób powyżej 30 ng/ml nie stwierdzono żadnego zagrożenia.
Dzięki licznym badaniom stało się jasne, że witamina D kwalifikuje się do najważniejszych i najbardziej niezbędnych składników odżywczych na bazie hormonów. Większość osób powyżej dwudziestego roku życia, powinno rozpocząć suplementacje witaminy D każdego dnia, tak aby jej poziom w organizmie wahał się między optymalnym zakresem 50 a 70 ng/ml.
Komentarze do: Witamina D najskuteczniejsza w walce z chorobami serca, chorobą Alzheimera i cukrzycą