Wysoki poziom witaminy D w organizmie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Takie są rezultaty badania przeprowadzonego przez Helmholtz Zentrum Münche, badawczego centrum u naszych sąsiadów zza zachodniej granicy.
Badanie opublikowane zostało w październikowym numerze naukowego przeglądu Diabetes Care.
Antyzapalna witamina D
Jak wyjaśniają badacze, rezultaty te można przypisać antyzapalnemu działaniu witaminy D. Może to mieć bezpośrednie konsekwencje dla sposobów zapobiegania cukrzycy, stwierdzają naukowcy.
Ich zdaniem bowiem, jeżeli kolejne, dodatkowe badania potwierdzą rezultaty uzyskane przez niemieckich badaczy z Helmholtz Zentrum Münche, trzeba będzie zrewidować zalecenia odnośnie witaminy D na łonie populacji generalnej, w celu prewencji cukrzycy.
Zobacz również:
Skąd się bierze witamina D?
Ciało ludzkie samo z siebie produkuje witaminę D, dzięki kontaktowi ze słońcem. W zimie, wielu osobom brakuje witaminy D, właśnie z powodu braku słońca.
Rezultaty niemieckiego badania pokazują więc jak wielkie jest znaczenie zapobiegania temu niedoborowi. Ocenia się dziś, że ponad 2 miliony Kanadyjczyków ma cukrzycę. Dziewięciu diabetyków na dziesięciu cierpi na cukrzycę typu 2.
Osoby starsze stanowią z kolei blisko 48% z całkowitej liczby chorujących na tę chorobę.
Gdzie jest jeszcze witamina D?
Witaminę tę możemy również znaleźć w jedzeniu. Przede wszystkim w licznych rybach, takich jak łosoś, tuńczyk i pstrąg. Możemy również jeść ją dzięki suplementom odżywiania z oleju rybnego.
Komentarze do: Witamina D zmniejsza ryzyko cukrzycy (2)
Lecznicze słońce
2Podsumowując ten artykuł i inne o dobroczynnym działaniu witaminy d wnioskuję, że wystarczy jedynie więcej przebywać na słońcu, a człowiek sam zdrowieje... ;)... pokaż całość
No niby tak tylko w lecie to sie sprowadza do czasu na urlopie a po urlopie juz nie ma kiedy, w dodatku wszystkie kremy z SPF hamują wytwarzanie witaminy D- wiec raczej to nie takie proste. A w zimie to już w ogóle nie... pokaż całość