Witamina D w poprzednich badaniach była wychwalana za jej możliwe korzystne działanie przeciwko płytkom amyloidowym, które są kluczowym elementem choroby Alzheimera. Teraz, zupełnie nowe badanie pokazuje, w jaki sposób ten składnik odżywiania może działać w mózgu i usuwać te niesławne już płytki.
Badanie to zostało opublikowane w specjalistycznym piśmie Journal of Alzheimer's Disease. Naukowcy wykazują w nim w jaki sposób witamina D3 może działać, aktywując niektóre geny i komórki, i tym samym pobudzając układ odpornościowy.
Pod wpływem witaminy D układ immunologiczny usuwa z mózgu kluczowy składnik płytek amyloidowych, nazywany proteinami beta-amyloidowymi.
To nowe badanie pozwala więc rozwiać wątpliwości na temat kluczowego mechanizmu, który jest zamieszany w ten proces. A to pozwala nam lepiej zrozumieć użyteczność witaminy D3 oraz kurkuminy, jako możliwych terapii przeciwko chorobie Alzheimera, jak mówi jeden z badaczy, doktor Milan Fiala, który pracuje w szkole medycyny David Geffen School of Medicine na UCLA (Uniwersytet Kalifornijski w Los Angeles) oraz w Veterans Affairs Greater Los Angeles Healthcare System.
Zobacz również:
- Jak rozpoznać objawy choroby Alzheimera?
- Choroba Alzheimera
- Alzheimer - czy mnie to także grozi?
- Jak krewni łagodzą zapominanie?
- Czy rak skóry może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimer'a?
- Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
- Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
- Jak rozpoznać Alzheimera?
Badacze, którzy przeprowadzili omawiane tutaj badanie, posłużyli się próbkami krwi od osób chorych na chorobę Alzheimera oraz od osób zdrowych.
Badanie polegało na wyizolowaniu poszczególnych komórek odpornościowych z krwi uczestników badania, które są odpowiedzialne właśnie za usuwanie protein beta-amyloidowych.
Naukowcy, którzy przeprowadzili poprzednie badania na temat roli witaminy D w walce z chorobą Alzheimera, odkryli już wcześniej, że witamina D3, wraz z kurkuminą, pracują razem, aby układ odpornościowy zaczął robić porządki z proteinami beta-amyloidowymi w mózgu. Badanie to zostało również opublikowane w Journal of Alzheimer's Disease, tylko że w 2009 roku.
Jeszcze inne badanie, opublikowane w 2010 roku tym razem, przedstawione dla odmiany w Archives of Internal Medicine, pokazało, że ludzie z niskimi poziomami witaminy D we krwi są bardziej zagrożeni doświadczeniem spadku poznawczego.