Właściwości octu balsamicznego
Chociaż ocet najczęściej znajduje się w każdym domu, tak naprawdę nie jest często używany, nie docenia się go też na tyle aby zadbać o posiadanie prawdziwego, dobrego octu zamiast niezbyt przyjemnie pachnącego taniego produktu ze sklepu.
Dobry ocet
Ocet octowi nie równy. Kupiony w sklepie zwykły bezbarwny ocet nie jest tym co będzie ubogacało dania wraz z jednoczesnym dodaniem im witamin i właściwości zdrowotnych. Ocet balsamiczny, bo o nim mowa powstaje z aż pięciu gatunków winogron, a proces jego powstawania może wynosić nawet kilka lat. Pierwszym jego etapem jest uzyskanie moszczu winogronowego. Podczas gotowania substancji zachodzi proces fermentacji cukrowej i octowej. Następnie zamykany jest w specjalnych baryłkach, w których następują dalsze procesy fermentacji aż do uzyskania wysokiej jakości octu.
Cenny produkt
Ze względu na to, że nawet z większej ilości moszczu winogronowego uzyskuje się niewiele octu balsamicznego jest on naprawdę cenny i cenny był już w średniowieczu. Wówczas tajemnicę jego produkcji przekazywano z pokolenia na pokolenie. W kolejnych wiekach stał się on na tyle sławny oraz drogi, że włoskie książęce rody wręczały go dostojnym gościom w prezencie. Poza tym przypisywani mu właściwości lecznicze. Prawdopodobnie sama nazwa: ocet balsamiczny, wzięła się stąd, że uznawany był za lekarstwo lub dodawany do lekarstw. Nawet dzisiaj niektórzy są zwolennikami wypijania codziennie wieczorem łyżeczki octu w celach leczniczych oraz do wzmacniania odporności.
Zobacz również:
Dobre właściwości octu
Nie jest to przesadą, chociaż nie wszyscy wierzą, że w occie czają się dobre składniki. Nie w każdym to prawda, jednak ocet balsamiczny ma tę zaletę, że posiada właściwości zdrowotne i dobrze uczynić go dodatkiem do potraw. Dla osób, które dbają o linię ważne będzie, że poprawia trawienie i zmniejsza apetyt, poza tym wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, co w połączeniu z aktywnością fizyczną przynosi dobre rezultaty. Poza tym dla osób które cierpią na problemy jelitowe, częste biegunki lub mają problemy z przemianą materii ocet będzie dobrym rozwiązaniem zamiast leków z apteki. Reguluje pracę jelit, hamuje biegunkę, absorbuje toksyny, które dostają się do naszego ciała zarówno w jedzeniu, jak i w powietrzu. Pomaga także w walce z żylakami oraz chorobami układu krążenia.
Ze względu na zawarte w occie witaminy i minerały, w tym: potas, magnez, fosfor, wpływa na wygląd skóry i paznokci wzmacniając jedno i drugie. Do tego powstrzymuje rozwój drożdży i pleśni. Jedząc go codziennie nie jesteśmy narażeni na poważne infekcje, a dodatkowo możemy uniknąć wszelkiego rodzaju pleśniawek, które często znajdują w naszych organizmach idealne miejsca na rozwój.
Jak wykorzystać ocet?
Ocet ma niewiele kalorii, więc osoby na diecie mogą go śmiało dodawać do potraw. Dobry ocet powinien mieć ciemnobrązowy kolor i słodko-kwaśny smak, który doskonale będzie komponował się zarówno z daniami mięsnymi, sałatkami, sosami oraz rybami, ale także z deserami, co może być zaskoczeniem dla niektórych. Jednak lody waniliowe i truskawkowe polane odrobiną octu będą miały wyjątkowy smak. Warto sprawdzać w sklepie jaki ocet kupujemy i wybrać droższy, a lepszy, ponieważ większość z dostępnych na sklepowych półkach jest poddawana obróbce z dodatkiem karmelu i cukru co znacznie obniża jakość octu.
Karolina Skrzek
Komentarze do: Właściwości octu balsamicznego