Właściwości oregano
Każdy z nas chyba, w swojej kuchni, posiada przyprawę, taka jak oregano, zwane również lebiodką pospolitą. Przyprawa ta, jest szczególnie popularna w kuchni śródziemnomorskiej, wchodzi w skład ziół prowansalskich. Jest szczególnie polecana do przyprawiania pizzy, sosów, mięsa i sałatek. Jednak oprócz wspaniałych walorów smakowych, oregano posiada również właściwości lecznicze.
Olejek z oregano
Coraz większą popularność, zyskuje ostatnio środek leczniczy, jakim jest olejek z oregano. Już w dawnych czasach, oregano, było używane w medycynie. Mieszanka ziołowa, zawierająca oregano, miała za zadanie wzmacniać odporność i poprawiać kondycję całego organizmu. Jednak aktualnie, jeszcze lepsze właściwości antybakteryjne, oraz lecznicze, posiada olejek z lebiodki pospolitej. Stosowanie oregano przy infekcjach, może zastąpić antybiotyki, posiadające wiele skutków ubocznych. Dodatkowo, olejek z oregano może zwalczać niektóre szczepy bakterii, odpornych na ogólnodostępne antybiotyki. Olejek z oregano, jest również stosowany przy zwalczaniu grzybic, będących plagą współczesnej cywilizacji. Według najnowszych badań, aż 80% chorób uszu, zatok i płuc, a także niektóre choroby skóry mogą być powodowane właśnie przez grzyby. Z tego właśnie powodu, olejek z oregano, ma bardzo szerokie zastosowanie, zwłaszcza przy chorobach dróg oddechowych, oraz rozmaitych zmian skórnych. Można go używać zewnętrznie, wewnętrznie, oraz do inhalacji. Jest dostępny bez recepty, w dobrze zaopatrzonych aptekach, oraz sklepach ze zdrową żywnością.
Skala ORAC
Według badań, oregano plasuje się szczycie listy ORAC. Jest to skala, opisująca zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu, przez substancje zwane przeciwutleniaczami. Krótko mówiąc, oregano jest rośliną bardzo bogatą w przeciwutleniacze, czyli naturalne substancje, które wspierają mechanizmy obronne komórek człowieka. Przeciwutleniacze, zwane również antyoksydantami, zawarte są w wielu suplementach diety, przypisuje im się korzystne działanie na ogólny stan zdrowia. Według badań, antyoksydanty mają również działanie przeciwnowotworowe.
Zobacz również:
Szerokie spektrum działania
Oregano, zarówno w postaci świeżej, jak i wysuszonej ma bardzo wiele zdrowych właściwości. Wśród licznych substancji, znajdujących się w roślinie, można wymienić między innymi: tymol, pinen, limonen, karwakrol, ocymen oraz kariofilen, które nie tylko nadają roślinie przyjemny aromat, ale również posiadają liczne właściwości lecznicze. Tego właśnie powodu, regularne spożywanie tej przyprawy, doskonale wspomaga metabolizm, a według najnowszych badań, przyprawa ta, zmniejsza również ryzyko wystąpienia zawału serca . Zalecane jest spożywanie oregano w wypadku problemów ze zbyt wysokim cholesterolem, lub też nadciśnieniem.
Jeżeli jesteśmy już w temacie fascynujących właściwości tej niepozornej przyprawy, warto wspomnieć o jej oddziaływaniu na komórki nowotworowe. Musimy zdawać sobie sprawę, że oregano nie tylko zapobiega ich powstawaniu, ale również leczy wczesne stadia nowotworowe. Jeżeli nawet w organizmie znajdują się komórki nowotworowe, substancje zawarte w oregano namierza te komórki i powoduje ich autodestrukcję, jak wykazały badania Uniwersytetu Zjednoczonych Emiratów Arabskich. We wczesnym stadium, jest to bardzo bezpieczna metoda leczenia, która może nie dopuścić do rozwoju choroby, ponieważ niszczone są tylko komórki nowotworowe, inne nie ulegają żadnemu uszkodzeniu.Stosowanie oregano, nie tylko poprawia smak potraw. Regularnie spożywane, może działać profilaktycznie. Osoby, które używają tej przyprawy są zdecydowanie mniej narażone, na wystąpienie chorób przewlekłych. Dodatkowo, spożywając oregano, inwestujemy w naszą przyszłość, gdyż zmniejsza ono ryzyko wystąpienia osteoporozy. Jest również zalecane dla osób chorujących na alergię, lub ze skłonnościami do migren.
Lek, bez skutków ubocznych
Jedną z najważniejszych zalet oregano jest fakt, że pomimo bardzo szerokiego spektrum działania, nie daje żadnych skutków ubocznych. Coś takiego, jest praktycznie niemożliwe, w specyfikach produkowanych sztucznie. Oregano, posiada co najmniej 4 związki, pomagające zwalczyć kaszel, oraz około 19 związków, o działaniu antybakteryjnym. Jednak żaden z nich, nie powoduje w organizmie skutków niepożądanych. Z tego właśnie powodu, oregano może być stosowane przez każdego, codziennie. Wyjątkiem, mogą być małe dzieci i osoby z poważnymi problemami żołądkowymi, jednak w takiej sytuacji, zalecana jest konsultacja z lekarzem.
Jakie oregano najlepsze?
Wiemy już, że oregano jest doskonałe, zarówno, jako przyprawa, jak i jako środek medyczny. Jednak jakie jest najlepsze? Wybór mamy spory, możemy stosować oregano suszone. Możemy hodować swoje w doniczce, lub tez kupić świeże w sklepie. Możemy wreszcie, zaopatrzyć się w specjalny olejek. Według specjalistów, do stosowana codziennego, najlepsze jest oregano świeże. Suszone również jest bogate w liczne składniki lecznicze, jednak może być suszone za pomocą specjalnego promieniowania, stosowanego w przemyśle spożywczym do m.in. do niszczenia szkodliwych bakterii. W takich sytuacjach, jego wartość odżywcza maleje. Warto więc zwracać uwagę na sposób suszenia. Preferowane jest samodzielne hodowanie tej zdrowej rośliny, w przeciwnym wypadku, wybierajmy te, pochodzące z upraw ekologicznych. Jeżeli chodzi o olejek, to może on być stosowany w przypadku choroby, odradzane jest natomiast stosowanie go codziennie w celach profilaktycznych.
Autor: Joanna Świba
Komentarze do: Właściwości oregano