Właściwości witaminy C
Witamina C, inaczej zwana kwasem askorbinowym posiada wiele dobroczynnych właściwości. Odgrywa niezwykle ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Jest składnikiem odżywczym potrzebnym do prawidłowego przebiegu całego szeregu funkcji organicznych.
Witamina C jest potrzebna nie tylko w okresie jesienno-zimowym, w którym zapotrzebowanie na nią jest większe, ale przez cały rok. Każdy człowiek musi nabyć odpowiednią jej ilość, gdyż wzmacnia naszą odporność, łagodzi infekcje, rozświetla i ujędrnia skórę, a także posiada mnóstwo innych zalet, które trudno jest zliczyć.
Funkcje witaminy C w organizmie
Witamina C ma ogromne znaczenie dla organizmu. Przede wszystkim wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, który pod nabłonkiem tworzy dodatkową warstwę, utrudniającą przedostanie się wirusów do organizmu. Obecność witaminy C ułatwia gojenie się ran, reguluje krzepliwość krwi. Jest ważna dla prawidłowego zdrowia dziąseł i zębów, a także ma bardzo duży wpływ na zrastanie się kości. Odpowiednia ilość witaminy C zmniejsza poziom stresu, podnosi odporność oraz wzmacnia organizm. Dzięki niej następuje rozwój i regeneracja tkanek. Jest niezbędna dla innych witamin i minerałów. Wspomaga regenerację witaminy E. Pomaga w przyswajaniu żelaza oraz uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Inną funkcją witaminy C jest neutralizacja wolnych rodników, dzięki czemu chroni przed substancjami rakotwórczymi. W kosmetologii witamina C również znalazła zastosowanie, ponieważ w pozytywny sposób wpływa na zmniejszanie zmarszczek.
Zobacz również:
Skutki niedoboru witaminy C
Niedobór witaminy C może występować na skutek zbyt niskiej zawartości witaminy C w diecie lub zwiększonego zapotrzebowania na tę witaminę.
Za podstawowe skutki niedoboru witaminy C uznaje się szkorbut, czyli krwawienie i owrzodzenie dziąseł, wypadanie zębów oraz trudności w gojeniu się ran. Długotrwały niedobór może prowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych, niedokrwistości i zaburzeń neurologicznych. Może się również przejawiać w bolesności stawów i mięśni, zmęczeniu i senności oraz w dolegliwościach żołądkowych. Bardzo często niedoborze witaminy C towarzyszy brak apetytu i powtarzające się infekcje, które są skutkiem obniżonej odporności.
Nadmiar witaminy C
Nadmiar witaminy C może powodować wiele dolegliwości, np. nudności, biegunkę, wysypkę skórną, kamienie nerkowe, czy też bóle żołądka. Warto wiedzieć, że bardzo trudno jest przedawkować witaminę, gdyż jest ona na bieżąco wydalana z organizmu z moczem i potem.
Źródła witaminy C
Organizm człowieka nie wytwarza witaminy C, więc jej głównym źródłem są produkty spożywcze. Średnie dzienne zapotrzebowanie dziecka na witaminę C wynosi 40-75 mg, a człowieka dorosłego 75-100 mg. Warto zwiększyć jej ilość w okresie jesienno-zimowym, w momencie choroby, przeziębienia, podczas ciąży, karmienia piersią, czy podczas stosowania środków antykoncepcyjnych. Witaminy C należy szukać w takich produktach jak: cytryna, pomarańcze, czarna porzeczka, owoce róży, pomidory, papryka, nać pietruszki, cebula, ziemniaki, czy też kapusta kiszona.
Udział tych produktów w przeciętnej, dziennej racji pokarmowej u większości z nas jest wciąż niewielki. Witaminę C można dostarczyć do organizmu poprzez pożywienie oraz witaminy w tabletkach, które również są jej doskonałym źródłem.
Autor: Karolina Kuciel
Komentarze do: Właściwości witaminy C (1)
Działanie Witaminy C
1Witamina C jak i zresztą A, B, D czy E to istotna sprawa dla organizmu KAŻDEGO! bez wyjątku, nie ważne czy stary czy młody. Irytuje mnie zawsze to, gdy starsze osoby mówią że to im już nie potrzebne bo są starzy :/ o sie... pokaż całość