Dzięki włączeniu do swojej diety włókien pokarmowych możesz uchronić się przed udarem mózgu, jak sugeruje najnowszy przegląd kilku badań w tej dziedzinie. Analiza przeprowadzona przez brytyjskich naukowców obejmuje 8 prac zrealizowanych w latach 1990 – 2012, które dotyczyły udaru mózgu (zarówno udaru ischemicznego, jak i krwotocznego incydentu naczyniowo-mózgowego).
Analiza została opublikowana w magazynie naukowym Stroke.
Badacze bardzo wyraźnie ukazują w niej, że zwiększenie spożycia włókien pokarmowych (inaczej zwanych błonnikiem) o 7 gramów dziennie jest powiązane z siedmioprocentowym spadkiem ryzyka ucierpienia z powodu incydentu naczyniowo-mózgowego.
Eksperci dodają, że 7 gramów włókien pokarmowych przekłada się na zjedzenie jednego dania z makaronu z pełnych ziaren.
Dr Diane Threapleton z University of Leeds, jedna z autorek analizy, mówi: - Większość ludzi nie konsumuje dziennej zalecanej ilości włókien pokarmowych. Musimy więc edukować konsumentów na temat ogromnej wartości spożywania tych składników. Musimy też pokazywać, w jaki sposób zwiększyć zawartość włókien pokarmowych w diecie.
Zobacz również:
Amerykańska agencja AHA (American Heart Association) zaleca, żeby ludzie jedli nawet 25 gramów włókien pokarmowych na dzień.
Autorzy najświeższej analizy znaleźli powiązanie między całkowitym codziennym spożyciem włókien pokarmowych a ryzykiem udaru, ale nie znaleźli związku między incydentem naczyniowo-mózgowym a jakimś konkretnym typem włókien pokarmowych. To znaczy, nie stwierdzili, żeby istniała jakaś różnica między między włóknami pokarmowymi rozpuszczalnymi w wodzie i włóknami nierozpuszczalnymi w wodzie dla obniżania ryzyka udaru mózgu.
Przypomnijmy jeszcze, że włókna pokarmowe mają także inne rozliczne zalety: obniżają poziomy złego cholesterolu LDL, wspomagają proces trawienia oraz potęgują uczucie sytości po posiłku, tym samym przyczyniając się do utraty zbędnych kilogramów.
Komentarze do: Włókna pokarmowe obniżają ryzyko udaru mózgu (1)
Udar - podkreślenie czynników
1Ja bym mocniej podkreślał zagrożenie czynników podnoszących to ryzyko, choćby ostatnio dogłębnie przebadanych leków z diklofenakiem (Voltaren itd.), które starsi biorą masowo, zamiast np. tych z naproksenem.... pokaż całość