Szukaj

Wpływ alkoholu na chłoniaka, białaczkę i inne nowotwory krwi

Podziel się
Komentarze0

Wiele obserwacji wskazuje na odwrotny związek między spożywaniem alkoholu a chorobami nowotworowymi krwi, takimi jak chłoniak czy białaczka. Jedne z badań, oparte na Million Women’s Study w Wielkiej Brytanii, jest na tyle obszerne, że pozwala na ocenę związków alkoholu i palenia z tego typu chorobami. Dodatkowo, bierze ono pod uwagę nowe systemy kodowania w morfologii, tak więc choroby związane z układem limfatycznym mogą być oddzielone od tych dotyczących szpiku.



Kluczowe odkrycie to fakt, że spożycie alkoholu zmniejsza prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby układu limfatycznego, ale z drugiej strony, ma ono wpływ na ryzyko związane z rakiem szpiku, jak na przykład ostra białaczka szpikowa.

Palenie zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na większość rodzajów chorób, w tym także na nowotwory.

Do celów badania zrekrutowano prawie 1,3 miliona Brytyjek w 1996 roku. Kobiety te były obserwowane do 2009 roku. Naukowcy odnotowywali dane dotyczące emigracji, zgonów oraz raka. Potencjalne czynniki ryzyka oceniono w kwestionariuszu.


W trakcie obserwacji, zanotowano ponad 9 tysięcy hematologicznych chorób nowotworowych, w tym 7 047 przypadków nowotworów limfoblastycznych i 2 072 nowotworów szpikowych.

Wśród osób pijących alkohol w umiarkowanych ilościach, wyższe spożycie wiązało się z obniżonym ryzykiem wystąpienia nowotworów układu limfatycznego. W grupie osób niepalących i palaczy, większa liczba wypalanych papierosów przyczyniła się do większej możliwości zachorowania na chłoniaka Hodgkina.

Zdaniem wielu jest to bardzo dobrze wykonana analiza, a rozdzielenie efektów na te związane z nowotworami limfoblastycznymi i te z nowotworami szpikowymi jest niezwykle istotne. Podkreśla się różnice między skutkami palenia i picia: odpowiednio wzrost bądź obniżenie możliwego ryzyka zachorowania na raka.

Popierana jest idea prowadzenia dalszych badań, celem odkrycia mechanizmów opisujących wpływ umiarkowanego picia alkoholu na obniżone prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór.