Wpływ diety na kości
Odpowiednia dieta ma nie tylko wpływ na naszą wagę i sylwetkę, ale również na kondycję naszych kości. Dlatego, aby osiągnąć maksymalną masę kostną i właściwy wzrost szkieletu niezbędne jest stosowanie diety bogatej w wapń, która pozwoli nam uniknąć osteoporozy w późniejszym wieku.
Wapń znajdujący się w organizmie człowieka znajduje się przede wszystkim w kościach i zębach, w postaci soli wapniowo - fosforanowych. Ilość wapnia w kości wpływa na jej wytrzymałość i odporność na urazy i złamania. W znikomych ilościach jest również obecny w surowicy krwi oraz wewnątrz komórek i wpływa na krzepnięcie krwi oraz skurcz mięśni.
Stężenie wapnia w surowicy jest uzależnione od:
- podaży wapnia z pożywieniem
- stopnia wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego
- ilości wapnia wydalanej z moczem
- mobilizacji wapnia z kości
Wapń dostarczany jest do organizmu z pożywieniem, które jest jedynym jego źródłem. Jeśli organizm prawidłowo funkcjonuje traci tę sama ilość wapnia jaką mu dostarczono. W przypadku gdy zawartość wapnia w pożywieniu jest niedostateczna, organizm samodzielnie pobiera go z kości, przez co stają się one bardziej kruche i podatne na urazy.
Zapotrzebowanie na wapń
Dzienna dawka spożycia wapnia jest uzależniona od płci. Została ona opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia.
Dzienne spożycie wapnia
- osoby dorosłe 1000 mg/ dobę
- dorastająca młodzież, kobiety w okresie pomenopauzalnym, osoby starsze 1500 mg/ dobę
Zobacz również:
Spożycie wapnia można powiększyć poprzez zwiększenie:
- konsumpcji mleka
- produktów mlecznych
- serów
- mleka w proszku
- twarogów
- jaj
- warzyw
- ryb o jadalnym szkielecie
- wzbogaconego chleba
- warzyw liściastych
- twardej woda
W przypadku nietolerancji produktów mlecznych wywołanych niedoborem laktozy zaleca się uzupełnianie ilości wapnia podając sole wapnia w postaci doustnych preparatów przyjmowanych na czczo i między posiłkami.
Należy jednak pamiętać, że decyzję o uzupełnianiu wapnia preparatami należy skonsultować z lekarzem. Większość preparatów wapnia jest nietoksyczna i dobrze tolerowana. W niektórych przypadkach może wpłynąć na wystąpienie zaparć.
Witamina D
Witamina D pełni znacząca rolę w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Ma głównie wpływ na:
ułatwienie wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego oraz absorpcje wapnia przez nerki.
Witamina D do organizmu człowieka może być dostarczana wraz z pożywieniem lub w wyniku syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego.
Badania wykazały, że najlepszym sposobem uzupełniania braków witaminy D jest synteza pod wpływem światła słonecznego. Ekspozycja na słońce zależy jednak od położenia geograficznego miejsca w którym żyjemy. Aby wytworzyć odpowiednią dawkę witaminy D konieczny czas przebywania na słońcu nie jest bardzo długi i wynosi 15 minut 2-3 razy w tygodniu.
Alternatywnymi źródłami witaminy D są:
- średnia porcja tłustej ryby ( śledź, makrela, sardynka)
- przyjmowanie preparatów witaminy D
Są to kolejne składniki niezbędne do prawidłowej budowy kości. Białka pomagają, w budowaniu kolagenu, a witamina C w jego syntezie. Najbardziej wskazane jest spożywanie białka pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Spożycie białka powinno być jednak wypośrodkowane, gdyż zbyt duże jego stężenie może wpłynąć także na zwiększenie utraty wapnia z moczem i wpłynąć na rozwój osteoporozy.
Naturalnym źródłem witaminy C są:
- porzeczki
- czarne owoce
- owoce cytrusowe
- kiwi
- ziemniaki
- warzywa
- jarzyny zielone
Komentarze do: Wpływ diety na kości