Szukaj

Wpływ sodu na ciśnienie krwi jest nieistotny

Podziel się
Komentarze0

Nowe badania opublikowane w American Journal of Hypertension znalazły potwierdzenie, że zwiększona masa ciała oraz czynniki żywieniowe są istotnym czynnikiem wzrostu ciśnienia krwi. W przypadku sodu, naukowcy udowodnili, że ten składnik nie ma większego wpływu na ciśnienie.

Badania miały na celu określenie wpływu odżywiania, poziomu sodu oraz paru innych czynników na ciśnienie krwi. Przeprowadzone zostało przez NurtiNet-Sante. Naukowcy przeanalizowali jak aktywność fizyczna, spożycie sodu, spożycie alkoholu oraz czynniki dietetyczne wpływają na ciśnienie krwi u 8 670 dorosłych Francuzów. Badanie stwierdza, że wskaźnik masy ciała, wiek oraz spożywanie alkoholu miało wysokie znaczenie przy ryzyku wzrostu ciśnienia krwi.

W przypadku sodu, naukowcy nie stwierdzili wyraźnych zmian odnośnie ciśnienia krwi. Wyższe spożycie warzyw i owoców wykazało za to duże znaczenie w obniżeniu ryzyka ciśnienia tętniczego, a przy zwiększonej aktywności fizycznej również nie odnotowano żadnego znaczącego wpływu.



Ważną informacja jest fakt, że w trakcie trwania badań, żaden z uczestników nie miał podawanych środków farmakologicznych na leczenie nadciśnienia.

W oświadczeniu załączonym do publikacji wyników badań, główny autor dr Jacques Blacher powiedział, że nowe badanie w tym temacie, powinno odgrywać znaczącą rolę w celu określeniu inicjatyw w zakresie zdrowia publicznego, a konkretnie w celu redukcji tego problemu w ogólnej populacji, tak aby uchronić ludzkość przed epidemią nadciśnienia. Jest to ważne, ponieważ problem dotyczy ponad 30% osób dorosłych od 25. roku życia, a jest to również przyczyną średnio 9 milionów zgonów rocznie.

Ze względu na zwiększenie występowania tej choroby oraz trudności społeczeństwa w radzeniu sobie z tym problemem, należy uczynić jak najwięcej, by pomóc w leczeniu i wykreowaniu lepszej strategi zapobiegawczej.

Opracował: Damian Nowaczek

Komentarze do: Wpływ sodu na ciśnienie krwi jest nieistotny

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz