Biorąc pod uwagę szkodliwość kwasu tłuszczowego omega 6 – bowiem przyczynia się do zachorowań na raka przynajmniej w badaniach prowadzonych na zwierzętach – naukowcy badają rolę, jaką antyoksydanty pełnią w blokowaniu szkodliwych skutków kwasu tłuszczowego, który znajduje się w wielu olejach spożywczych.
- Antyoksydanty miałyby zapobiegać uszkodzeniom DNA. Jednak stosowanie antyoksydantów może spalić na panewce – mówią naukowcy z Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center.
Naukowcy odkryli, że witamina E zwiększa szkody wyrządzane przez kwasy tłuszczowe omega 6. Witamina E powoduje tworzenie się takiej substancji chemicznej, która po połączeniu się z DNA skutkuje mutacjami. Z drugiej strony przeciwutleniacze polifenoli zielonej herbaty redukują inne powszechnie spotykane addukty z kwasów tłuszczowych omega 6, co wpływa korzystnie na zdrowie.
Trzeci przetestowany antyoksydant, kwas alfa liponowy, który możemy znaleźć w brokułach i szpinaku, ma właściwości przeciwnowotworowe, jednak nie miał wpływu na żaden z dwóch badanych związków adduktywnych.
Badanie miało na celu zrozumienie, czemu wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 sprzyjają zachorowaniom na raka wątroby, a ich „kuzyn” – omega 3 – pomaga zapobieganiu raka. Naukowcy zbadali tworzenie się adduktów, które uszkadzały DNA w komórkach wątroby, które były leczone kwasem omega 6. Jeden z adduktów – Y’-OHPdG, jest powszechnie znany, ale zespół badaczy odkrył drugi addukt – DHHedA.
Zobacz również:
- Samobójstwa wśród nastolatków
- Pierwsza wizyta u ginekologa, czyli jak przygotować do tego nastolatkę
- Jeżeli Twój lekarz jest zdrowy – Ty pewnie też jesteś!
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Nowoczesne metody badania płodu
- Zarazki z kranu - czy zagrażają naszemu zdrowiu?
- Pułapki diagnostyczne – choroby ukryte za maską
- Dlaczego regularne wizyty lekarskie są konieczne w starszym wieku?
„Badanie wykazało, że DHHedA jest nowym typem uszkodzenia DNA w tkankach gryzoni i ludzi, które jest powodowane przez wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 6”, mówi główny prowadzący badania, Fung-Lung Chung, profesor onkologii w Georgetown Lombardi oraz profesor biochemii molekularnej i komórkowej.
U szczurów, u których badano raka wątroby, polifenole zielonej herbaty zmniejszały tworzenie się adduktów Y-OHPdG, natomiast witamina E zwiększała tworzenie się adduktów DHHedA. Naukowcy również odkryli, że kwas alfa liponowy nie miał wpływu na addukty, ale szczury, które spożywały antyoksydant, miały znacznie dłuższą żywotność w porównaniu do szczurów leczonych innymi antyoksydantami. Chung powiedział, że nie jest jeszcze znany dokładny powód, dlaczego tak się dzieje.
„Nasze odkrycia zaczynają rzucać światło na kwestię szkodliwości kwasów omega 6, ale przed nami jeszcze wiele do zrobienia, zanim wydamy ostatecznie oświadczenia w sprawie zdrowotnych wpływów antyoksydantów” – mówi Chung.
Chung dodał, że nie wszystkie przeciwutleniacze są sobie równe. Wszystkie mają różne właściwości oraz pełnią różne role w różnych tkankach. Co zadziała w przypadku raka wątroby, może nie odnieść żadnego skutku w przypadku innych nowotworów.
Opracowała: Katarzyna Kupczyk
Komentarze do: Zalety i wady antyoksydantów a szkodliwość omegi 6