Sterole roślinne stosowane są w przemyśle spożywczym na szeroką skalę jako suplement diety. Występują w różnych kombinacjach orzechów, nasion i olejów roślinnych i stanowią odpowiedniki cholesterolu zwierzęcego. Dzięki temu wywierają one wpływ na procesy metaboliczne, obniżając przy tym zły cholesterol.
Badania wykazały, że wysoki poziom cholesterolu przyczynia się do tworzenia tzw. płytek starczych i tym samym zwiększa się ryzyko choroby Alzheimera. Zespół badawczy postanowił więc zbadać, jak sterole mogą wpłynąć na rozwój choroby. Okazało się, że sterol stigmasterol hamuje tworzenie się białek uczestniczących w rozwoju Alzheimera, jednocześnie zmieniając strukturę błony śluzowej.
Zobacz również:
- Czy rak skóry może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimer'a?
- Jak rozpoznać objawy choroby Alzheimera?
- Alzheimer - czy mnie to także grozi?
- Jak krewni łagodzą zapominanie?
- Choroba Alzheimera
- Jak rozpoznać Alzheimera?
- Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
- Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
Naukowcy podkreślają jednak, że każdy przypadek rozpatrywany powinien być indywidualnie. Otóż ważne jest, aby skupić się na spożyciu konkretnego sterolu znajdującego się w roślinach, a nie w ich mieszankach, aby uzyskać zamierzony efekt.
Komentarze do: Zapobiegawcze działanie steroli roślinnych w chorobie Alzheimera