Granat, czerwony owoc mający ogromy wskaźnik ORAC (ang.Oxygen Radical Absorbance Capacity), czyli zdolność pochłaniania wolnych rodników tlenowych, byłby, według badań izraelskich, bardzo dobrym środkiem chroniącym tętnice, między innymi.
W rzeczywistości, te izraelskie badania wykazały, że ludzie, którzy pili 50 mililitrów soku z granatu każdego dnia przez trzy miesiące, zauważyli zmniejszenie ryzyka pojawienia się arteriosklerozy, inaczej mówiąc, stwardnienia tętnic albo utraty elastyczności naczyń. Regularne spożywanie owocu granatu być może zmniejsza znacząco stres oksydacyjny, odpowiedzialny za starzenie się tętnic, o około 50 do 30%.
Zobacz również:
Stres oksydacyjny to całość uszkodzeń wywołanych we wszystkich komórkach składających się na organizm, z powodu oksydacji przez wolne rodniki. Stres oksydacyjny jest w bezpośrednim związku z ilością wolnych rodników akumulowanych przez organizm oraz ze skutecznością obrony antyoksydacyjnej.
Z drugiej strony, granat zawiera substancję nazywaną punikalaginą. Punikalagina jest bardzo silnym antyoksydantem, który pozwala zwalczać zapalenie stawów wywołane artrozą.
Komentarze do: Zaskakujące właściwości owocu granatu