Spożywanie 5 lub więcej porcji ryżu białego tygodniowo zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, natomiast włączenie 2 i więcej porcji ryżu brązowego do swojej tygodniowej diety pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby.
Taki właśnie fakt ujawniła ekipa naukowców ze Szkoły Zdrowia Publicznego przy Uniwersytecie w Harwardzie. Badacze śledzili zwyczaje żywieniowe 157 463 kobiet oraz 39 765 mężczyzn przez długi czas, bo aż od 12 do 16 lat. Uczestnicy tych badań również odpowiadali na pytania dotyczące ich trybu życia oraz ich stanu zdrowia.
Najwięksi konsumenci ryżu białego, czyli ci, którzy zjadali ponad 5 porcji ryżu tygodniowo, byli aż o 17% liczniejsi, jeśli chodzi o przypadki wystąpienia cukrzycy typu 2, podczas całego okresu trwania badania, niż ci, którzy spożywali biały ryż mniej niż 1 raz na miesiąc.
Zobacz również:
- Produkty spożywcze zalecane dla osób chorych na cukrzycę
- Przyprawy obniżające poziom cukru we krwi
- Noworodek matki chorej na cukrzycę
- Cukrzyca typu 1 - przyczyny, objawy, leczenie
- Cukrzyca typu 1 u dzieci
- Betatrophina nadzieją dla cukrzyków?
- Jaka jest różnica między cukrzycą typu I a II?
- Dieta przy cukrzycy
Natomiast jeśli chodzi o największych konsumentów ryżu brązowego, czyli ci, co spożywali 2 i więcej porcji ryżu tygodniowo, oni mogli zaobserwować, że ryzyko wystąpienia u nich cukrzycy typu 2 zmniejszyło się o 11%, w porównaniu do tych, którzy jedli mało albo w ogóle ryżu brązowego.
Według rezultatów badań, wystarczyło by zastąpić 50 g ryżu białego dziennie (czyli jedną trzecią porcji) przez taką samą ilość ryżu brązowego, aby zmniejszyć o 16% ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jeśli jeszce wybierzemy zboża i otręby, będzie to dla nas jeszcze bardziej korzystne, gdyż zmniejszymy ryzyko wystąpienia tej choroby o całe 36%.
Proces rafinowania, który przekształca ryż brążowy w ryż biały niszczy większość włókien w ziarnie. I tu jest sedno problemu. Według niektórych badań, włókna te zwiększają wrażliwość na insulinę, a więc zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2.
Przetworzenie ziaren czyni ryż również bardziej ubogim w witaminy oraz główne minerały, wśród których jest na przykład magnez. Niektórzy badacze wykazali, że zażywanie magnezu pomaga uniknąć cukrzycy.
Komentarze do: Zastąpienie ryżu białego ryżem brązowym pomoże uniknąć cukrzycy typu 2