Kilka miesięcy temu premierowe amerykańskie badanie wychwalało pod niebiosa antycukrzycowe właściwości piwa i jego umiarkowanej konsumpcji. Tym razem naukowcy donoszą o dobroczynnym działaniu piwa na krążenie krwi, a w konsekwencji także i na ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia.
Za pracami tymi kryją się badacze z Uniwersytetu w Atenach w Grecji.
Odkryli oni, że wypicie jednej dużej porcji piwa (ok. 400 ml) poprawia znacząco przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, w ciągu dwóch godzin po konsumpcji.
Badanie ukazało się w magazynie Nutrition.
Aby je przeprowadzić, uczeni z Grecji zrekrutowali mężczyzn w wieku od 20 do 30 lat, niepalących, i poprosili ich o wypicie albo piwa, albo piwa bezalkoholowego, albo wódki (oczywiście w mniejszej ilości, nie 400 ml).
Zobacz również:
- Alkohol a ciąża
- Psychoza alkoholowa
- Nowy sposób na zahamowanie nadmiernego picia alkoholu?
- 20 – letni alkoholicy, dlaczego coraz więcej ludzi sięga do kieliszka?
- Sprawdź, jak poradzić sobie z alkoholem!
- Alkoholizm u kobiet
- Leczenie alkoholizmu
- Alkohol przyśpiesza rozwój nowotworu, więc lepiej nie pić go wcale
Kiedy badacze zmierzyli funkcję nabłonka naczyniowego (krążenie wewnątrz naczyń krwionośnych i wymianę substancji odżywczych ze środowiskiem zewnętrznym), okazało się, że funkcja ta była skuteczniejsza u osób, które wypiły piwo z alkoholem.
Zdaniem naukowców, kombinacja alkoholu z antoksydantami, które są obecne w piwie, to klucz do dobrego funkcjonowania serca. Teraz chcą przeprowadzić kolejne badania, które pozwolą się przekonać, czy codzienna umiarkowana konsumpcja piwa może zredukować ryzyko zawału serca o 30%.
Komentarze do: Zawał serca: piwo jest dobre dla naczyń krwionośnych!