Szukaj

Zbyt dużo czerwonego mięsa związane z większym ryzykiem raka nerki

Podziel się
Komentarze0

Ludzie, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, moga mieć większe ryzyko zachorowania na niektóre typy raka nerki, sugeruje duże badanie przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych. Badacz odkryli, że dorośli w średnim wieku, którzy jedli najwięcej czerwonego mięsa, byli aż 19% bardziej zagrożeni rakiem nerki, w porównaniu do tych, którzy jedli najmniej.



Większe spożycie składników chemicznych, stwierdzanych w grillowanym bądź smażonym mięsie, było również powiązane z ryzykiem tej choroby, jak donosi American Journal of Clinical Nutrition.

Czerwone mięso jest ważnym źródłem żelaza oraz protein, mówi doktor Mohammed El-Faramawi, epidemiolog z University of North Texas Health Science Center w Fort Worth, który bada wpływ diety na raka nerki, ale który nie jest związany z omawianym tutaj badaniem.

Nie powinniśmy całkowicie porzucać jedzenia czerwonego mięsa, ponieważ jest jakieś powiązanie między czerwonym mięsem a rakiem nerki, mówi specjalista, ale jedzenie ograniczonych ilości takiego mięsa, w zgodzie z zaleceniami dietetycznymi, jest dobrym pomysłem.

Zalecenia nawołują do ograniczenia konsumpcji jedzenia zawierającego wysokie ilości tłuszczów, włączając w to przetworzone mięso. Najlepiej zastąpić je chudszym mięsem, drobiem, owocami morza oraz orzechami. Jedzenie czerwonego mięsa w ogromnych ilościach – nawet jeśli niekoniecznie prowadzi do raka nerki – zwiększa ryzyko innych problemów zdrowotnych, takich jak miażdżyca tętnic, podkreśla doktor Mohammed El-Faramawi.

Poprzednie badania skupiające się nad powiązaniem między czerwonym mięsem a rakiem nerki doszły do mieszanych wniosków, stwierdza Carrie Daniel z National Cancer Institute w Rockville, w Maryland. Aby spróbować rozjaśnić nieco to wszystko, badacze posłużyli się danymi pochodzącymi z badań nad blisko 500 000 dorosłych Amerykanów (powyżej 50 roku życia), którzy byli obserwowani pod kątem ich zwyczajów odżywiania, włączając w to konsumpcję mięsa.


Ludzie ci byli obserwowani przez średnio dziewięć lat, w celu wyśledzenia każdego nowego nowotworu. W trakcie tego okresu, około 1 800 osób zostało zdiagnozowanych z rakiem nerki – czyli niecałe 0,5%. Średnio, mężczyźni w badaniu jedli od 2 do 3 uncji czerwonego mięsa dziennie, w porównaniu do 1-2 uncji dla kobiet. Uczestnicy z najwyższą konsumpcją czerwonego mięsa – około 4 uncji dziennie – byli prawie 20% bardziej zagrożeni rakiem nerki w porównaniu do tych, którzy jedli najmniej czerwonego mięsa, czyli poniżej jednej uncji dziennie.


Okazało się tak po przeanalizowaniu innych aspektów diety oraz stylu życia, które mogą wpłynąć na ryzyko raka, takich jak wiek, rasa, konsumpcja owoców i warzyw, palenie, picie, a także inne medyczne uwarunkowania, włączając w to wysokie ciśnienie krwi oraz cukrzycę.

Kiedy badacze przyjrzeli się najpowszechniejszym typom raka nerek, stwierdzili istnienie powiązania między czerwonym mięsem i rakiem, które było większe dla tak zwanych nowotworów brodawkowatych, ale nie było wpływu na jasnokomórkowego raka nerki.

Ludzie, którzy jedli najwięcej dobrze grillowanego i smażonego mięsa – a tym samym mieli największy kontakt z kancerogennymi substancjami, które są efektem procesu gotowania – byli również dodatkowo narażeni na raka nerki, w porównaniu do tych, którzy nie gotowali mięsa aż tak mocno.

Badanie nie udowadnia, że jedzenie czerwonego mięsa, albo gotowanie go w pewien sposób, powoduje raka nerki. A, jak podkreśla to doktor Mohammed El-Faramawi, niektórzy ludzie, którzy jedzą dużo czerwonego mięsa, mogą wcale nie zachorować na raka nerki, podczas gdy ci, którzy rzadko kiedy takie mięso jedzą, zachorują.

Carrie Daniel z National Cancer Institute mówi, iż potrzeba więcej badań, które pozwolą zrozumieć, czy czerwone mięso może być związanie z niektórymi typami raka nerki.

Nasze badania, podsumowuje Carrie Daniel, wspierają zalecenia dietetyków odnośnie prewencji nowotworowej, wydane przez American Cancer Society: ograniczenie konsumpcji czerwonego i przetworzonego mięsa oraz przygotowanie mięsa poprzez gotowanie albo pieczenie.

Komentarze do: Zbyt dużo czerwonego mięsa związane z większym ryzykiem raka nerki

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz