Dieta bogata w zdrowe tłuszcze może faktycznie spowolnić proces starzenia się, w tym degenerację mózgu związaną z chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona. Badania zostały przeprowadzone przez naukowców Centrum Zdrowego Starzenia z Uniwersytetu w Kopenhadze i Instytutu Zdrowia.
Ponieważ uszkodzenia DNA występują jako naturalny efekt uboczny codziennych stresów środowiskowych i procesów metabolicznych organizmu, ciało stale naturalnie regeneruje drobne uszkodzenia genetyczne. Wiele skutków starzenia, w tym utrata funkcji poznawczych, występuje, gdy organizm zaczyna tracić zdolność do naprawy małych błędów struktury DNA. Takie uszkodzenie DNA mogą również przyczynić się do specyficznych chorób, takich jak choroba Alzheimera.
W badaniu przebadano myszy z uszkodzoną zdolnością naprawy DNA. Te same wady u ludzi powodują zaburzenie znane jako Zespół Cockayne'a. Zespół Cockayne'a przejawia się w dzieciństwie i powoduje przedwczesne starzenie się i śmierć w średnim wieku 10-12.
Zobacz również:
- Czy osobowość człowieka zależy od właściwości jego mózgu?
- Czym jest sztywność umysłowa?
- Mózg dziecka: początki świadomości
- Jak strach obezwładnia mózg?
- Ćwiczenia umysłowe lepsze od leków w zapobieganiu zaburzeniom poznawczym?
- Mózg autystycznych dzieci reaguje na słowa, które dają rezultat w ich rozwoju
- Objawy wylewu
- Ropień mózgu
Naukowcy odkryli, że gdy myszy utrzymywano na diecie o dużej zawartości tłuszczu, ich objawy przedwczesnego starzenia były przełożone,
- Badanie to jest dobra wiadomość dla dzieci z zespołem Cockayne'a, ponieważ obecnie nie ma skutecznego leczenia - powiedział główny badacz Vilhelm Bohra. - Nasze badania sugerują, że dieta wysokotłuszczowa może opóźnić procesy starzenia. Dieta bogata w tłuszcze, również wydaje się przesunąć proces starzenia się mózgu, a także opóźnić objawy choroby Alzheimera i Parkinsona.
Moc oleju kokosowego
Wstępne dowody wskazują, że olej z orzechów kokosowych może być silnym składnikiem leczenia ludzi, którzy zaczyna cierpieć z powodu choroby Alzheimera. To dlatego, że choroba Alzheimera zakłóca zdolność mózgu do przetwarzania glukozy, co prowadzi do śmierci komórek oraz pogarsza objawy poznawcze.
Rzeczywiście, Faza 1 i 2 faza badań klinicznych wykazały, że tłuszcze pochodzące z oleju kokosowego powodują poprawę w funkcji poznawczej u pacjentów z chorobą Alzheimera. Zwiększenie ilości ketonów we krwi poprzez spożywanie oleju kokosowego może zatem dostarczyć mózgowi zapotrzebowania na energię i zapobiec dalszej śmierci komórek.
Komentarze do: Zdrowa dieta wysokotłuszczowa chroni mózg przed starzeniem