Odpowiednia profilaktyka chorób nowotworowych układu moczowo – płciowego może uchronić przed uciążliwymi i niebezpiecznymi chorobami urologicznymi, na które narażeni są szczególnie mężczyźni po 45 roku życia. Ilość, jakość, częstotliwość i forma spożywanych posiłków oraz odpowiednie nawyki żywieniowe to proste elementy codziennej profilaktyki nowotworów układu moczowo – płciowego.
Istotną kwestią jest także zachowanie odpowiedniej wagi. Prostym sposobem kontrolowania masy ciała jest sprawdzanie współczynnika BMI (body mass index), który obliczmy dzieląc masę ciała przez wzrost w metrach podniesiony do kwadratu.
Eksperci kampanii edukacyjnej „Bądź mężczyzną. Chroń zdrowie!” Ministerstwa Zdrowia i Centrum Onkologii Instytut opracowali kilka praktycznych wskazówek jak, na co dzień dbać o swoje zdrowie. Oto kilka z nich:
Regularnie kontroluj swoją wagę oraz sprawdzaj wartość współczynnika BMI – gdy przekroczy on wartość 25, to znak, że trzeba zmienić sposób odżywiania i zwiększyć aktywność fizyczną.
Zobacz również:
- Samobójstwa wśród nastolatków
- Pierwsza wizyta u ginekologa, czyli jak przygotować do tego nastolatkę
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Nowoczesne metody badania płodu
- Zarazki z kranu - czy zagrażają naszemu zdrowiu?
- Pułapki diagnostyczne – choroby ukryte za maską
- Dlaczego regularne wizyty lekarskie są konieczne w starszym wieku?
- Jakość posiłków serwowanych w restauracjach wciąż kuleje
Codziennie uprawiaj sport przez przynajmniej 30 min. Najłatwiejszy sposób to spacer.
Jedź o stałych porach, regularnie. Zalecane jest spożywanie dziennie 4-5 posiłków w niewielkich porcjach.
Nie podjadaj między posiłkami i unikaj wysokokalorycznych produktów – chipsów, paluszków, słodyczy oraz produktów typu fast food.
Codziennie spożywaj co najmniej pięć porcji różnych warzyw i owoców – mogą być one świeże, mrożone lub przetworzone np. soki warzywne.
Mięso najlepiej przyrządzaj bez dodatku tłuszczu – gotuj, duś, piecz w foli bez dodatku tłuszczu, a jeśli smażysz, rób to na niewielkiej ilości oleju rzepakowego lub oliwy.
Minimum 3 razy w tygodniu spożywaj ryby, najlepiej morskie.
Ogranicz spożycie soli – wyeliminuj bardzo słone potrawy ze swojego jadłospisu oraz unikaj dosalania potraw na talerzu.
Wypijaj min. 1,5 l płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej i zielonej herbaty. Jednocześnie ogranicz słodzenie gorących napojów i unikaj dosładzanych soków owocowych, napojów gazowanych i niegazowanych.
Więcej informacji na temat epidemiologii i profilaktyki nowotworów układu moczowo – płciowego można znaleźć na stronie kampanii: http://www.mezczyzna45plus.pl/
Komentarze do: Zdrowe nawyki żywieniowe po 45 roku życia