O zaletach zdrowego odżywiania mówi się wiele, przywołując generalnie korzystne działanie na zdrowie. Ale niektóre badania idą jeszcze dalej, poza tymi ogólnymi, dobrze znanymi faktami. I tak też się stało w przypadku badaczy z Kanady, którzy tym razem ujawniają, że zdrowe jedzenie może zredukować ryzyko zawału serca, który jest związany z predyspozycjami genetycznymi.
Geny kontra surowe warzywa
Bardzo dobrze już wiemy, że zrównoważona dieta pokarmowa może chronić nasze serce przed niektórymi chorobami. Ale najnowsze badanie kanadyjskie, opublikowane w dniu 11 października w przeglądzie medycznym Plos Medicine, pokazuje, że dieta bogata w surowe warzywa może nawet zredukować ryzyko zawału serca w przypadku osób, które mają ku temu predyspozycje genetyczne.
Badacze skupili są na kilku wariacjach sekwencji DNA chromosomu 9p21, który jest głównym markerem choroby serca. Jak wyjaśnia jedna z badaczek kanadyjskich, która wzięła udział w tym badaniu, pani Sonia S. Anand, z uniwersytetu McMaster w Hamilton (Ontario), około 20% osób ma przynajmniej jedną kopię złego genu – to znaczy, jedną z jego wariacji.
Zobacz również:
Dla jasności – wariacje te predysponują do problemów kardiologicznych.
Posługując się więc badaniami pochodzącymi z poprzednich dużych badań, uczeni z Kanady przestudiowali skutki zdrowego odżywiania bądź niezdrowego odżywiania na ponad 27 000 osobach, wśród których ochotnicy mieli właśnie wariacje tego genu predysponujące do chorób kardiologicznych. Uczestnicy badania mieli różne pochodzenie etniczne.
Troska o jedzenie jako prewencja chorób serca
Obydwa wspomniane tutaj badania oceniały zdrowe odżywianie w różny sposób, ale uczestnicy stosujący dietę bogatą w owoce i warzywa, generalnie byli uważani za konsumentów odżywiających się zdrowo.
Pośród produktów spożywczych groźnych dla zdrowia, badacze umieścili: produkty smażone, mięso, słone przekąski. Dobre punkty zostały przyznen osobom, które jadły wiele surowych warzyw.
Rezultaty badania pokazały, że ludzie, którzy mieli wariację tego „złego” genu, i którzy jedli dużo groźnych dla zdrowia produktów, zwiększali swoje prawdopodobieństwo ataku serca o całe 30%.
Nawet jeśli te konkluzje nie sugerują, że zdrowe odżywianie może wpłynąć na wszystkie zmienne i je przeważyć, to jednakże daje do zrozumienia, że możemy mieć większy wpływ na zdrowie naszego serca niż nam się to wydaje.
Choroby serca są jedną z pierwszych przyczyn śmiertelności na całym świecie. Dlatego bardzo dobrą nowiną jest to, że w tak prosty sposób możemy zmniejszyć ryzyko. Zdrowe jedzenie, sport, regularny oczywiście, rzucenie palenia, a także zarządzanie stresem – proste!
Komentarze do: Zdrowe odżywianie może zahamować gen choroby serca