Codzienne spożywanie sporej porcji czarnej jagody może zmniejszyć ciśnienie tętnicze oraz poziom złego cholesterolu u osób cierpiących na otyłość, dotkniętych syndromem X, nazywanym także zespołem metabolicznym (zespołem polimetabolicznym, zespołem insulinooporności, zespołem Raevena). Na takie fakty przynajmniej wskazuje ostatnie wstępne badanie, prowadzone przez 8 tygodni, na 48 osobach cierpiących na otyłość i chorujących właśnie na zespół X.
Każdego dnia, połowa uczestników badania spożywała napój złożony z 50 g mrożonej czarnej jagody, co jest równe 350 gramom świeżych owoców czarnej jagody, oraz z 480 ml wody. Pozostali uczestnicy spożywali taką samą ilość wody. Płyny były spożywane w ilości jedna filiżanka rano i jedna filiżanka wieczorem.
U uczestników badania, którzy pili napój z czarnych jagód, zaobserwowano zmniejszenie ciśnienia skurczowego i rozkurczowego, odpowiednio o 6% oraz 4%. W grupie kontrolnej, procent ten się zmiejszył jedynie o odpowiednio 1,5% oraz 1,2%.
Naukowcy zaobserwowali także, że napój na bazie czarnych jagód spowodował również zmniejszenie o całe 28% wskaźniki oksydacji złego cholesterolu LDL u uczestników badania. W grupie kontrolnej wartość ta zmniejszyła się jedynie o 9%. Obecność tych wskaźników we krwi jest czynnikiem przepowiadającym arteriosklerozę.
Zobacz również:
Według autorów badania, te dwa efekty działania czarnej jagody mogą być przypisywane jej dużej zawartości antyoksydantów. Według pana Pierre’a Haddada, badacza i profesora farmakologii na Uniwersytecie w Montrealu, rezultaty tych badań są bardzo zachęcające. Zaobserwowane właściwości borówki czarnej w tych badaniach są tak ważne, że usprawiedliwiają jak najbardziej dalszą kontynuację badań w tej dziedzinie, ponieważ działają one na dwa doskonale zdefiniowane czynniki ryzyka chorób serca oraz naczyń krwionośnych.
Według profesora Pierre’a Haddad, autorzy badań użyli w swoich doświadczeniach czarnej jagody uprawianej, ale może zdarzyć się tak, że owoce czarnej jagody rosnącej dziko w lasach, mogą dawać jeszcze bardzie interesujące rezultaty kliniczne, ponieważ zawierają one znacznie więcej antyoksydantów, niż czarna borówka uprawiana.
Ten badacz z Qebeku, który sam przeprowadził próby na temat skuteczności czarnej jagody w walce z cukrzycą oraz otyłością, spodziewa się, że rezultaty tych wstępnych badań pociągną za sobą badania o wiele bardziej obszerne na temat właściwości tych małych owoców.
Syndrom metaboliczny: to nie jest choroba. Zespół metaboliczny nie jest konkretnie chorobą, ale oznacza obecność u człowieka całości objawów fizjologicznych, która zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, chorób serca oraz udaru mózgu. U człowieka musi występować co najmniej 5 symptomów, aby można było określić, czy cierpi on na zespół polimetaboliczny: otyłość brzuszna, podwyższony poziom trójglicerydów we krwi, nadciśnienie, niski poziom dobrego cholesterolu HDL, wysoki poziom glikemii.
Komentarze do: Zespół X: czarna jagoda może łagodzić pewne objawy