Siedemdziesięcioośmioletnia kobieta zmarła w Boredeaux (Francja) tydzień temu po zarażeniu się bakterię Escherichia coli. Zgon ten, który ma nie być związany ze szczepem O104, który już spowodował śmierć około 50 osób Niemczech, ma być spowodowany szczepem E. coli O145.
Komunikat prasowy regionalnej agencji zdrowia w Akwitanii z początków lipca 2011 roku ujawnia, że zgon pacjentki w wieku 78 lat, która była hospitalizowana w Uniwersyteckim Centrum Szpitalnym w Bordeaux, został wywołany przez infekcję bakterii E. coli szczepu O145.
Chodzi tu więc o szczep inny niż ten (O104), który spowodował śmierć około pięćdziesięciu osób w Niemczech, i który jest odpowiedzialny za zarażenie sześciu z siedmiu pacjentów jeszcze hospitalizowanych w Uniwersyteckim Centrum Szpitalnym w Bordeaux, w następstwie konsumpcji kiełków.
Ta infekcja szczepem O145 pozostaje pojedynczym przypadkiem, wyjaśnia regionalna agencja zdrowia w Akwitanii. Prawdopodobnie ciężko będzie odnaleźć źródło skażenia, ale badania trwają.
Bakterie Eschericha coli wchodzą naturalnie w skład flory jelitowej większej części zwierząt ciepłokrwistych, w tym i człowieka. Większość z nich nie jest patogenna, ale niektóre szczepy są bardziej wirulentne.
Zobacz również:
Szczepy VTEC (verotoxin-producing E. coli albo E. coli produkujące verotoksynę), inaczej nazywane szczepami STEC (shigatoxin-producing E. coli albo E. coli produkujące shiga-toksyny), wyrażają geny stx kodujące verotoksynę, trującą dla niektórych komórek, przede wszystkim dla komórek Vero w hodowli (szczep komórkowy pochodzący z nerek małpy zielonej afrykańskiej), skąd też pochodzi ich nazwa.
Bakterie EHEC, podgrupa patogenna
Nie wszystkie bakterie STEC są patogenne dla człowieka, ale podgrupa EHEC (bakteria E. coli enterokrowotoczna) jest odpowiedzialna za patologie układu pokarmowego, mniej lub bardziej ciężkie, mogące być zwykłymi biegunkami albo poważnymi komplikacjami, takimi jak syndrom hemolityczno-uremiczny, czyli zespół HUS.
Podgrupa EHEC może również spowodować zgon.
Francuska narodowa agencja ds. bezpieczeństwa sanitarnego żywności (Agence nationale de sécurité sanitaire des aliments, ANSES) ustaliła w 2008 roku listę szczepów EHEC określonych jako "typowe", mogące produkować jeden bądź dwa typy shiga-toksyn (Stx1 albo Stx2), i odpowiedzialne za ciężkie patologie u człowieka.
Chodzi tutaj o szczepy należące do serotypów O157:H7 (najpowszechniejszy i odpowiedzialny przede wszystkim za zatrucia dzieci, które zjadły mielone kotlety w Lille), O26:H11, O145:H28 (odpowiedzialne za śmierć siedemdziesięcioośmioletniej kobiety w Bordeaux), O103:H2 et O111:H8.
Jeśli nawet nie wszyscy reagujemy podobnie na różne typy bakterii, to ludzie w wieku powyżej 65 lat oraz dzieci poniżej 3 roku życią są najbardziej zagrożeni tymi infekcjami.
Komentarze do: Zgon spowodowany bakterią E. coli: nowy szczep O145 przyczyną