Naukowcy japońscy udowadniają, że picie zielonej herbaty i kawy każdego dnia zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Badanie ukazało się w magazynie Stroke. Rezultaty pokazują, że jedna filiżanka kawy kofeinowej dziennie wystarczy, aby zredukować ryzyko o 20%. Jeżeli chodzi o zieloną herbatę, u osób, które piły co najmniej 2 filiżanki tego napoju dziennie, stwierdzono spadek ryzyka o 14%.
U osób pijących co najmniej 4 filiżanki zielonej herbaty dziennie stwierdzono redukcję ryzyka o 20%, w porównaniu do tych, którzy w ogóle nie pili tego napoju.
Prace Japończyków trwały 18 lat i oparły się o kwestionariusze wypełniane przez 53 000 Japonek i 47 000 Japończyków w latach 1995 – 1998. Kwestionariusze dotyczyły konsumpcji kawy, herbaty, tytoniu, alkoholu oraz zwyczajów życiowych.
Uczestnicy mieli od 45 – 74 lat. Naukowcy zbadali także ich stan zdrowia. Następnie przyjrzeli się wszystkim przypadkom udaru mózgu, do których doszło w latach 1995 – 2007, aby poznać działanie napojów.
Zobacz również:
Okazało się, że codzienna konsumpcja kawy i herbaty przekłada się na znaczący spadek liczby przypadków udaru mózgu. Co się kryje za tym korzystnym działaniem?
Prof. Jean Costentin, autor Cafe, the, chocolat, les bienfaits pour le cerveau et pour le corps, mówi: - Punktem wspólnym między kawą kofeinową i herbatą jest kofeina, nieprawidłowo nazywana teiną, kiedy znajduje się w herbacie.
Długoterminowa konsumpcja kofeiny poprawia profil lipidowy i wagę, które, kiedy są złe, sprzyjają udarowi mózgu. Poza tym, w kawie i w herbacie zielonej znajdują się polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne, czyli przechwytują wolne rodniki odpowiedzialne między innymi za starzenie ścian naczyń krwionośnych i ich osłabienie.
W herbacie czarnej również znajdziemy polifenole, ale jest ich zdecydowanie mniej niż w herbacie zielonej. Naukowcy prowadzą aktualnie liczne badania, które mają ocenić wpływ tych polifenoli na raka.
Dr Oliver Cuvillier z francuskiego instytutu badawczego INSERM mówi: - Moje prace nad rakiem prostaty pokazały, że zielona herbata ma korzystne działanie na proces rakotwórczy i nie jest toksyczna. Może więc odgrywać znaczącą rolę w prewencji raka prostaty.
Komentarze do: Zielona herbata i kawa redukują ryzyko udaru mózgu