Zielona herbata jest napojem przyrządzanym wyłącznie z liści herbaty chińskiej (Camellia sinensis), które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji. Odmiana ta pochodzi z Chin i jest połączona z wieloma kulturami w Azji: od Japonii po Środkowy Wschód. W Europie nadal najpopularniejszym rodzajem herbaty jest herbata czarna.
Na całym świecie istnieje mnóstwo gatunków herbat - jednak różnią się one od siebie warunkami upraw, sposobem przetwarzania i porą zbiorów.
Picie herbaty, w szczególności zielonej, redukuje ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego, głównie żołądka, przełyku i okrężnicy. Wskazują na to badania przeprowadzone na 75 000 chińskich kobiet, w celu określenia wpływu sposobu życia na ich zdrowie.
Zbawienny wpływ zielonej herbaty na pamięć, choroby układu naczyniowego oraz przeciw niektórym chorobom neurodegeneracyjnym jest nam znany od dawna. Teraz może być wykorzystywana w medycynie jako substancja antyrakotwórcza.
Dr Laurent Chevalier, dietetyk CHU w Montpellire potwierdza, iż o dobrym wpływie herbaty na zdrowie wiadomo od dawna. Jego zdaniem, lepiej "z rana pić herbatę niż kawę".
Nowe badanie potwierdza tylko wcześniej przeprowadzone analizy, które ukazują ochronny wpływ herbaty na zdrowie.
Grupa badaczy niedawno opublikowała swe prace w The American Journal of Clinical Nutrition, gdzie opisali swe badanie dotyczące ilości i jakości herbaty konsumowanej przez 75000 Chinek w zespole "The Shangai Women Health Study", który uczestniczył w projekcie na wielką skalę, mającym na celu określenie, w jakim stopniu sposób życia oddziałuje na zdrowie.
Zobacz również:
Po 11 latach kontroli, naukowcy zaobserwowali, że regularne picie herbaty zmniejsza liczbę zachorowania na nowotwór układu pokarmowego o 17%.
Im więcej wagi przywiązujemy do picia herbaty, tym bardziej ryzyko choroby nowotworowej się zmniejsza. Statystyki mówią za siebie - kobieta, która pije 2 - 3 filiżanki herbaty na dzień, jest o 21% mniej narażona na raka.
Herbata zawiera polifenole i inne przeciwutleniacze, takie jak katechina, które mogłyby hamować rozwój raka oraz blokować zmiany chorobowe w DNA komórek.
Katechiny oraz przede wszystkim ECGC (galusan epigalokatechiny), który stanowi 50% katechiny w zielonej herbacie, zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i mogą przyczynić się - wraz z endogennymi mechanizmami obronnymi przed wolnymi rodnikami - do regulowania stresu oksydacyjnego spowodowanego czynnikami zewnętrznymi (promienie UV, tytoń) lub wewnętrznego (rak, cukrzyca, itp.).
Wyniki te potwierdzają zbawienny wpływ herbaty na zdrowie w przeciwdziałaniu wielu chorobom - twierdzi Dr Laurent Chevalier.
Lecz nie wiadomo do końca, jaka dawka herbaty może być skuteczna w zwalczaniu nowotworów - jej nadmiar może także powodować negatywne następstwa.
Zatem picie litrów herbaty dziennie nikomu nie pomoże. Ponadto herbata zapobiega asymilacji żelaza.
Co więcej, kwestia suplementów diety zawierających antyoksydanty, które są proponowane pacjentom chorym na raka, nie została rozstrzygnięta. Dr Laurent Chevalier twierdzi, że na wszelki wypadek, odradza się pacjentom leczonym na raka ich stosowanie. Mogą natomiast pić dwie lub trzy filiżanki herbaty dziennie.
Komentarze do: Zielona herbata skuteczna w walce z rakiem przewodu pokarmowego