Nieadekwatny poziom sodu oraz zbyt niski poziom potasu mogą być szkodliwe dla zdrowia serca, stwierdza badanie przeprowadzone przez badaczy z uniwersytetu kanadyjskiego Université McMaster, w Ontario.
Mierząc poziom sodu obecnego w moczu 28 880 osób, naukowcy stwierdzili, że im wyższy jest ten poziom, tym większe jest również ryzyko chorób serca oraz układu krążenia, zawału serca albo ciężkiego ataku serca.
Nasze rezultaty pokazują, że nadmiar sodu może mieć niszczycielskie działanie na zdrowie serca i układu krążenia. Tym samym, znaczenie wdrożenia działań pozwalających zredukować konsumpcję soli w diecie pokarmowej, jest ekstremalnie ważne, wyjaśnia główny autor tego badania, doktor Martin J. O’Donnell.
Zobacz również:
Specjalista ten precyzuje jeszcze, że codzienna dawka sodu przekraczająca 6,5 gram przedstawia sobą poważne zagrożenia dla zdrowia.
I co najbardziej ciekawe, okazuje się, że odwrotna sytuacja – zbyt niski poziom sodu, czyli mniej niż 3 gramy na dzień – zwiększa również ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Sód w moczu jest wskaźnikiem wiarygodnym dawki zjadanej w normalnym jedzeniu.
Głównymi źródłami sodu są przede wszystkim dania gotowe do zjedzenia, żywność przetworzona bogata w sól, jak również sól stołowa.
Natomiast, badacze stwierdzili, że wysoki poziom potasu wydaje się zmniejszać ryzyko incydentu naczyniowo-mózgowego.
Rezultaty tego badania zostały opublikowane w przeglądzie naukowym The Journal of the American Medical Association.
Komentarze do: Zły dla serca niedobór, równie zły nadmiar