Mimo znaczących postępów w badaniach nad wpływem flory jelitowej na rozwój zapalnej choroby jelita grubego (IBD, ang. inflammatory bowel disease) oraz innych chorób żołądkowo-jelitowych, szczegółowe przestudiowanie oraz zrozumienie składu i działania tej jelitowej społeczności w dalszym ciągu napotyka wiele trudności, zarówno empirycznych, jak i metodologicznych.
- Poprawa protokołów badań oraz metod pobierania próbek, tak samo jak i bardziej precyzyjne zrozumienie różnych genetycznych i środowiskowych czynników – tego nam potrzeba - mówi prof. Dirk Haller z Technical University Munich w Niemczech.
Profesor Haller temat ten poruszył na międzynarodowej konferencji naukowej 2nd World Summit Gut Microbiota For Health, która odbywała się w Madrycie w Hiszpanii w dniach 24 – 26 lutego.
Zobacz również:
Spotkanie to gromadzi naukowców i pracowników służb zdrowia z całego świata, którzy pragną być na bieżąco z postępami na polu badań nad mikroflorą jelitową. Tego roku wydarzenie było organizowane przez Gut Microbiota & Health Section of the European Society of Neurogastroenterology and Motility (ESNM), członek United European Gastroenterology (UEG) — i American Gastroenterological Association (AGA), ze wsparciem Danone Dairy.
Najnowszy przegląd badań nad mikroflorą jelitową, zatytułowany Gut microbiota and gastrointestinal health: current concepts and future directions, został opublikowany w Neurogastroenterology and Motility, w styczniu tego roku.
Komentarze do: Znikający punkt: badania nad mikroflorą jelitową