Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
radziwil
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Nie Paź 11, 2009 8:45 pm Temat postu: Bilirubina całkowita |
|
|
Witam
O czym może świadczyć podwyższony wynik bilirubiny całkowitej - 1,55 (norma od 0,3 do 1,2) - wynik przekroczony o niecałe 30 % ? Lekarz dał mi skierowanie na USG brzucha, gdzie nic nie stwierdzono. Mój ojciec i dziadek mieli problem z wątrobą, co było najprawdopodobniej przyczyną ich śmierci. Dodatkowe wyniki (próba wątrobowa):
AST - 24
ALT - 25 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
carboczar
Wysłał podziekowań: 3 Otrzymał 193 podziękowań w 189 postach
|
Wysłany: Pon Paź 12, 2009 2:59 pm Temat postu: |
|
|
radziwil
Podwyższony poziom Bilirubiny całkowitej może wskazywać na problem z wątrobą a konkretniej w Zespole Gilberta,Zespole Criglera-Najjara,Zespół Criglera-Najjaraczy też Zespół Rotora(wszystkie te choroby są uwarunkowane genetyczni związana metabolizmem bilirubiny w wątrobie.)Nie wymagają jakiegoś specjalnego leczenia a nawet bez leczenia( wystarczy okresowa kontrola) _________________ Nie udzielam już porad na tym forum. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ela9
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Cze 02, 2010 6:53 pm Temat postu: wyniki MR wątroby |
|
|
Jak leczyć naczyniak czy jest do wyleczenia i może sie przemienić w złośliwy .dlaczego czuje ból w prawym boku.........WYNIKI MR
W prawym płacie wątroby 3 zmiany ogniskowe o wielkości 10,13,18 mm wszystkie opisywane ogniska są wyraźnie hyperintensywne w obrazach T2 oraz w dyfuzji MR hypointensywne w obrazach T1 i wzmacniają się po dożylnym podaniu gadoliny,a wzmocnienie to utrzymuje się aż do fazy opóźnionej.Obraz MR przemawia za naczyniakami wątroby.innych zmian w wykonywanym badaniu MR wątroby nie stwierdzono się.wskazana okresowa kontrola opisywanych zmian ogniskowych w badaniu usg celem wykluczenia przyrosty objetosci |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pleszyn
|
Wysłany: Sro Sty 10, 2018 8:57 am Temat postu: Wyniki badań wątroby |
|
|
Witam, Żona podczas mojej ostatniej jelitówki namówiła mnie abym zrobił sobie badania wątroby bo uważa że to może być tego przyczyna. Zrobiłem i wyniki są podwyższone a mianowicie Aspat (l19) -42 Alat (l17) - 69 GGPT (L31) - 108 Proszę o jakaś informację czy powinienem się martwić? czy udać się z wynikami do lekarza jeśli tak to do jakiego? Rodzinny w przychodni czy specjalista? Dodam że mam 33 lata i dosyć często piłem alkohol przez ostatnie dni gdyż były święta nowy rok itp.. o odpowiedź bo ona mnie straszy ciągle i zaczynam się bać....... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
clour
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Czw Sty 11, 2018 3:25 pm Temat postu: |
|
|
A jakie były normy tych badań? W różnych laboratoriach są różne normy. Jeśi wyniki znacznie przekraczają je to jak najbardziej warto jest wybrać sie do lekarza. I skonsultowac z nim ten problem. Alkohol to nie jedyna rzecz, która szkodzi wątrobie. Dla wątroby niedobre jest również:
palenie papierosów
jedzenie tłustych i smażonych potraw
unikanie warzyw i owoców
przyjmowanie dużej ilości leków
Wątroba sama się regeneruje jednak czasami warto jest wspomóc jej regenerację
http://dailystyle.pl/choroba-watroby/
Ostatnio zmieniony przez clour dnia Nie Sty 28, 2018 1:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pleszyn
|
Wysłany: Czw Sty 11, 2018 3:37 pm Temat postu: Wyniki badań wątroby |
|
|
Nie pamiętam dokładnie wszystkich norm ale wiem że przy GGPT norma była od 11-50 przy moim 108 ( o to się martwię bo wyczytałem że ten współczynnik odpowiada za to co Pan napisał wyżej jedzienie alkohol itp...
wcześniejsze badania były podniesione o ok 15-20 jednostek od najwyższej normy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|