FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
madhassouni
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2016 12:02 pm Temat postu: 13 tydzień ciąży - nisko położone łożysko a lot samolotem |
|
|
Witam serdecznie, dołączyłam do forum, gdyż mam nie lada dylemat... Jestem w trzynastym tygodniu ciąży, usg wykazało, że ciąża jest jak najbardziej ok, dziecko zdrowe, ale łożysko jest nisko położone. Podobno może się jeszcze unieść i wtedy cesarka nie będzie konieczna.
Na ten moment jednak, konkretnie w przyszłą sobotę mam zaplanowany lot do Maroka na 3 tygodniowe wakacje. Nie wiem czy przy nisko połozonym łożysku są jakieś przeciwwskazania do lotów samolotem? Czy któraś z Was miała podobną sytuację, jeśli tak, to proszę o porady i sugestie. Czytałam, że wiele kobiet lata w ciąży bez przeszkód, jednak nikt nie wspominał o nisko położonym łożysku... Bardzo, bardzo prosze o pomoc! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
teranka
|
Wysłany: Pią Lip 08, 2016 2:27 pm Temat postu: |
|
|
Hmm szczerze mówiąc ciężko powiedzieć, jednoznacznie czy lot w Twoim przypadku stwarza jakieś ryzyko dla ciąży czy nie. W takich sytuacjach najlepiej opierać się na opinii lekarza, który prowadzi ciążę.
Znalazłam tutaj: Latanie samolotem w ciąży że generalnie w ciąży samolotem należy podróżować między 18 a 24 tygodniem ciąży i wcześniejsze latanie to zły pomysł, ze względu na wpływ zmian ciśnienia na narządy rozwijającego się dziecka. Tutaj z kolei jest Czy w ciąży bezpieczne jest latanie samolotem? wskazywany przez learza negatywny wpływ pola elektromagnetycznego wytwarzanego przez urządzenia kontrolne obecne na lotnisku.
Poza tym we wczesnej ciąży zazwyczaj występują mdłości i latanie samolotem może je nasilać.
Nisko położone łożysko (czy masz jakieś objawy z tym związane?) też wydaje się przemawiać za tym, że jednak lepiej nie ryzykować lotu samolotem. No ale ocena lekarza prowadzącego, jeżeli masz oczywiście do niego pełne zaufanie, powinna być decydująca. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kobylar
|
Wysłany: Czw Lip 21, 2016 11:07 am Temat postu: |
|
|
Wydaje mi się, że lot samolotem w ciąży jest sporym ryzykiem, Szczególnie, kiedy coś jest nie do końca prawidłowo. Nie wiem czy odważyłabym się lecieć samolotem w trakcie ciąży. Jestem trochę przewrażliwiona na tym punkcie. Najlepiej będzie, jeśli zapytasz lekarza prowadzącego Twoją ciążę. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|