Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ola505
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Paź 09, 2013 3:12 pm Temat postu: Alkohol u taty. |
|
|
Mój ojciec jest już starszą osobą. Niestety kiedy mama umarła często sięga po butelke. Jestem załamana. Chciałabym, żeby ktoś mnie wspierał, powiedział co robić, jak przerwać ten okropny nałóg. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Artur898
|
Wysłany: Sro Paź 09, 2013 3:18 pm Temat postu: |
|
|
Cześć Olu.
Słuchaj, mój tata swojego czasu też lubił wypić. Mieszkasz z nim, czy on jest sam? Napisałaś, że jest osobą starszą. Może dopada go depresja, z wiekiem sobie nie radzi jak kiedyś?? Przynajmniej tak było w moim przypadku. Poczytaj trochę na temat alkoholizmu u osób starszych, nie jesteś z tym sama. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
andyxx
|
Wysłany: Sro Paź 09, 2013 3:24 pm Temat postu: |
|
|
Moja babcia lubi sobie wypić winko, ale nie więcej niż kieliszek. Powinnaś się zaopiekować trochę tatą... |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Jurand
|
Wysłany: Pią Paź 11, 2013 12:13 pm Temat postu: |
|
|
Musisz chyba poobserwować, jak często zdarzają się takie sytuacje i poszukać w swojej okolicy, specjalistów, ośrodka, do którego mogłabyś pójść i się poradzić, wtedy bedziesz wiedziała czy może tata potrzebuje pomocy ze strony specjalistów, postaraj sie również z tatą porozmawiać i pokazać mu, że zawsze jesteś dla niego wsparciem. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ewe.jork
|
Wysłany: Sob Mar 08, 2014 12:16 pm Temat postu: |
|
|
Mogłabyś napisać jak się skończyła sprawa z ojcem? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Kirek Spamer
Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: Sro Kwi 01, 2015 12:39 pm Temat postu: Re: Alkohol u taty. |
|
|
ola505 napisał: | Mój ojciec jest już starszą osobą. Niestety kiedy mama umarła często sięga po butelke. Jestem załamana. Chciałabym, żeby ktoś mnie wspierał, powiedział co robić, jak przerwać ten okropny nałóg. |
Tu nie Ciebie powinno się wspierać tylko ojca. Po pierwsze to dużo kontaktu z nim, zeby nie czuł się samotny po drugie są specjalne akcje które walczą z ciągiem alkoholików czy narkomanów. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pauluse
|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2015 3:16 pm Temat postu: Re: Alkohol u taty. |
|
|
Kirek napisał: | ola505 napisał: | Mój ojciec jest już starszą osobą. Niestety kiedy mama umarła często sięga po butelke. Jestem załamana. Chciałabym, żeby ktoś mnie wspierał, powiedział co robić, jak przerwać ten okropny nałóg. |
Tu nie Ciebie powinno się wspierać tylko ojca. Po pierwsze to dużo kontaktu z nim, zeby nie czuł się samotny po drugie są specjalne akcje które walczą z ciągiem alkoholików czy narkomanów. |
A ja uważam że osobie zmagającej się z czyimś problemem alkoholowym również potrzebna jest pomoc. Takie coś niesie ze sobą bowiem szereg stresów, bezsilności i smutku. Jest takie coś jak syndrom współuzależnienia i DDA. Osoby długo zmagające się z czyimś alkoholizmem często chorują na depresje. Nie można pozwolić aby czyjś alkoholizm wypełniał całe życie drugiej osoby, to jest toksyczne |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ArekZ
|
Wysłany: Nie Maj 17, 2015 9:55 pm Temat postu: |
|
|
Może spędzaj z nim więcej czasu, żeby czuł, że ma twoje wsparcie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kamaladysz
|
Wysłany: Pon Maj 18, 2015 10:23 pm Temat postu: |
|
|
To bardzo delikatny temat i pewnie trudno o tym rozmawiać ale powiedz mu że się martwisz. I pamiętaj, że nie jesteś odpowiedzialna za jego działania. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Linor
|
Wysłany: Sro Maj 20, 2015 6:49 pm Temat postu: |
|
|
dokładnie, bardzo delikatna sprawa, mam nadzieję że uda ci się pomóc tacie |