Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mmksk
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 9:31 am Temat postu: Antybiotyki, a ciąża |
|
|
Witam
Moja żona nie wiedząc że jest w ciąży zażywała antybiotyki na przeziębienie oraz miała przeprowadzone zabiegi przy użyciu jonoforezy. Zabiegi te były przeprowadzone w pierwszym miesiącu ciąży. Czy te działania mogą mieć jakiś wpływ na ciążę? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
wind_of_hope Moderator
Wysłał podziekowań: 5 Otrzymał 187 podziękowań w 185 postach
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 11:11 am Temat postu: |
|
|
ojj antybiotyki i ciaza... 1wszy trymestr jest najwazniejszy. Nie jej wina ze nie wiedziała , a jak długo brała? powinna skonsultowac sie z lekarzem prowadzacym ciaze.. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
mmksk
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 11:41 am Temat postu: |
|
|
Antybiotyk brała 2 dni , ze względu na silne wymioty znalazła się w szpitalu i tam dostała kroplówkę z lekiem. Żona przez kilka dni miała zabiegi z prądem, ech . Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
emilka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 1:40 pm Temat postu: |
|
|
nie wszystkie antybiotyki mogą działać szkodliwie, więc jakie brała?
a jonoforeza niestety ma wpływ, ale miejmy nadzieje, że nie wyrządziło to żadnych szkód dzieciaczkowi. _________________ "Mogę Przedawkować Życie, Co Prowadzi Do Śmierci" |
|
Powrót do góry |
|
|
|
mmksk
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 4:18 pm Temat postu: |
|
|
Ostatnio rozmawiałem z lekarzem w sprawie jonoforezy i on twierdzi, że nie ma badań na ten temat i trudno jest stwierdzić czy ten zabieg miał jakiś wpływ na ciążę, okaże się po urodzeniu!!. Bardzo mnie ta sprawa męczy , może ktoś z was wie w jakim okresie można przeprowadzić jakieś badanie, które stwierdzi czy z dzieckiem jest wszystko ok.? Co ten zabieg mógł wyrządzić dziecku? Może, chociaż troszeczkę mnie uspokoicie. Moja żona zażywała Diclac oraz inne leki w kroplówkach.
Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
buska3434
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 1:49 pm Temat postu: Antybiotyk w ciąży- co może grozić dziecku?? |
|
|
Witajcie.
Mam problem. Jestem bardzo chora, mam pod ręką antybiotyk a do lekarza się nie dostałam <polska służba zdrowia...>.
Zważając na to, że staramy się o dziecko, nie mogę wykluczyć, że to mogą być pierwsze dni mojej ciąży (akurat jestem trochę po owulacji) ale muszę szybko podjąć decyzję bo wyjeżdżam za granicę za parę dni i muszę wyzdrowieć do tej pory. Jestem w kropce, jak widzicie.
Proszę, powiedzcie mi co ewentualnie może grozić mojemu dziecku jeśli będę brać BIORACEF, którego nie można brać w pierwszym trymestrze ciąży? Może to skutkować poronieniem czy jakimiś wadami płodu??
Błagam odpowiedzcie jak najszybciej jeśli macie wiedzę na ten temat, bo szukam w necie i nic nie mogę znaleźć!
To dla mnie bardzo ważne.
Pozdrawiam _________________ Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 2:22 pm Temat postu: |
|
|
Po pierwsze nie wolno nigdy i pod żadnym pozorem brać żadnych leków na receptę na własną rękę bez konsultacji z lekarzem.
Po drugie Bioracef należy do kategorii B, czyli do grupy leków, w której badania na zwierzętach wykazały szkodliwe działanie na płód, chociaż obserwacje u ludzi nie wykazują zagrożenia dla płodu ludzkiego. Takie leki mogą być stosowane w ciąży tylko w wypadku zdecydowanej konieczności, gdyż może to skutkować wadami płodu, poronieniem itp, gdyż nie wiadomo dokładnie jak organizm zareaguje. _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
buska3434
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Nie jestem aż tak głupia skonsultowałam się poprzez ciocię, która ma znajomą lekarkę i ta znając moje objawy stwierdziła, że mogę go brać ale o ciąży nie wspominałam, bo to jedynie przypuszczenia, ponieważ się staramy. Mogłoby być tak, w innej sytuacji, że na przykład byśmy wpadli, nie miałabym o tym pojęcia, a że się staramy, to zawsze przypuszczam taką myśl, rozumiesz:) _________________ Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę,ja o Twoje zdrowie najgoręcej proszę.Ja jestem przy Tobie od pierwszego grama,Tyś mój świat cały,a ja...Twoja mama.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowicjuszka Supermoderator
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 179 podziękowań w 178 postach
|
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 4:08 pm Temat postu: |
|
|
Rozumiem, rozumiem. No tu już musisz zadecydować sama. Albo powiesz że się staracie o dziecko i możliwe ze jesteś w pierwszym tygodniu ciąży, albo zaryzykujesz i nie powiesz...Przecież ta lekarka może Ci wypisać antybiotyk bezpieczniejszy w ciąży... _________________ Dyskusje oraz wątki medyczne na Forum Biomedical mają charakter jedynie informacyjny i zastosowanie ich w praktyce każdorazowo powinno być skonsultowane z lekarzem specjalistą. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pituszka Przyjaciel forum/Specjalista położnik
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
|
Wysłany: Sob Sty 03, 2009 4:35 pm Temat postu: |
|
|
moje zdanie jest takie : ja bym nie ryzykowala... jezeli przypuszczalnie mozesz byc w ciazy to lepiej isc do lekarza niech przepisze cos innego... tak jak napisala kolezanka wyzej moze to spowodowac wady u plodu a nawet poronienie wiec ryzyko jest duze...
pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|