Szukaj
FAQFAQ SzukajSzukaj UżytkownicyUżytkownicy GrupyGrupy ProfilProfil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości RejestracjaRejestracja ZalogujZaloguj

Antykoncepcja, przerwa i skutecznosc

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magda1990

Wysłał podziekowań: 0
Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach

PostWysłany: Pon Lip 21, 2008 6:25 pm    Temat postu: Antykoncepcja, przerwa i skutecznosc Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Witam,
Nie wiem czy w dobrym dziale zakladam ten temat, ale jestem nowa, wybaczcie mi :] A wiec tak mam do Was kilka pytan dotyczacych antykonepcji i nie tylko, nie dawno zdecydowalam sie na branie tabletek Yasminell'e (wlasnie skonczylo mi sie pierwsze opakowanie), powinnam zrobic teraz 7dniowa przerwe i mam pytanie czy podczas tych siedmiu dni moge kochac sie z moim chlopakiem bez zabezpieczenia ? - tabletkie przyjmowalam regularnie(znalazlam na forum podobny temat, ale chce sie upewnic). Mam rowniez takie pytanie w jakich dniach tabletki maja najmniejsza skutecznosc, czyli kiedy wypadala by dla mnie owulacja ? Na ulotce przeczytalam, ze owulacja nastepuje 14 dni przed okresem, czyli jesli np. okres mialam 30 czerwca to czy owulacja wypadala 16 czerwca ? Nie wiem czy dobrze to zrozumialam...Strasznie sie martwie bo nie wiem jaka skutecznosc jest tych tabletek i mam nadzieje, ze mi ktos w tym pomoze, abym sie nie bala :] Nie chcem byc jeszcze mloda mamusia zrozumcie mnie i prosze o odpowiedz Sad przeczytalam na prawde bardzo duzo tematow na roznych forach, ale te wydaje mi sie najlepsze i wlasnie tutaj postanowilam sie Was kobitki zapytac o rozne rzeczy Smile Tabletki zaczelam brac, aby sie przestac martwic o mozliwosc zajscia w ciaze, ale praktycznie nic sie nie zmienilo i nadal mam watpliwosci Sad Nie wiem czy mozemy sie kochac bez zabezpieczenia szczegolnie w tej 7dniowej przerwie i podczas tej mozliwej owulacji, czy np. gdy moj misio nie wytrzyma i dojdzie we mnie to jakie jest prawdobodobienstwo, abym byla w ciazy Sad ? Na prawde bardzo sie martwie i licze na Was ! Z gory dziekuje za jaka kolwiek odpowiedz ! Pozdrawiam !
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika
emilka
Przyjaciel forum

Wysłał podziekowań: 1
Otrzymał 133 podziękowań w 132 postach

PostWysłany: Pon Lip 21, 2008 9:44 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

a ulotkę tabletek przeczytałaś?
jakbyś to zrobiła, to nie zadałabyś ani jednego pytania z tych które zadałaś Wink

1. w czasie przerwy jesteś zabezpieczona i możesz się kochać z wytryskiem w Tobie
2. NIE MA owulacji jeżeli przyjmujesz tabletki anty! owulacja jest zahamowana i nie ma czegoś takiego jak dni płodne i niepłodne, bo cały czas jesteś niepłodna
3. skuteczność wynosi ponad 99%, więc nie masz co się martwić o ciążę, jeżeli przyjmujesz regularnie tabletki i wiesz jak postępować w razie wymiotów/biegunki/leków obniżających skuteczność

jeżeli nadal masz wątpliwości, to nie wiem, czy dojrzałaś jeszcze do uprawiania seksu.
Magda1990

PostWysłany: Wto Lip 22, 2008 11:08 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

Dziękuje bardzo za odpowiedz:) Ja rozumiem wszystko, ale wolałam sie jeszcze upewnić, żeby sie nie martwić i byc spokojniejszą. A dzięki Twojej odpowiedzi jestem juz pewniejsza Smile Pozdrawiam gorąco!
Powrót do góry
malutka1989

PostWysłany: Wto Sie 19, 2008 4:04 pm    Temat postu: chce zajść w ciązę Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

mam pytanie niewiem czy dobrze trafiłam ale biorę tabletki antykoncepcyjne juz od ponad 2 lat a teraz chciałabym zajść w ciąże czy uda mi sie to odrazu ja czytałam ze po tabletkach zachodzi sie w ciąze dopiero od 3 do 6 miesiecy czy to mozliwe prosze jezeli ktoś moze mi na to pytanie odpowiedzieć to bede wdzieczna Sad jestem dopiero na tej stronie pierwszy raz i tak naprawde to nie wiem czy ktokolwiek mi na to pytanie odpowie bardzo prosze
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Wto Sie 19, 2008 5:30 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

zajrzyj tu
http://www.biomedical.pl/forum/1-vt757.html?postdays=0&postorder=asc&start=0

ogólnie płodność wraca od razu, ale zaleca się, zeby odczekać kilka miesięcy przed planowaniem dziecka, zeby organizm wrócił do normy
agawka

PostWysłany: Wto Wrz 09, 2008 9:58 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

ja sie podepne pod temat bo nie chce zasmiecać.

Pytanie jest głupie i raczej znam odpowiedź ale zastanawia mnie to przyznam szczerze Smile

wieć np biore tabletki w soboty.robie przerwę i w kolejna sobote o 20.00 biore tabletke. Tabletka zaczyna działac po ok 4 godzinach.
wiec co z tym czasem od 20.00 do ok 24.00? jestem zabepieczona czy nie?
akurat często trafiaja mi sie takie sytuacje ze jak zaczynam opakowanie gdy koncze przerwę jade do chłopaka...i tak sie tylko zastanawiam ;]
Powrót do góry
emilka
Przyjaciel forum

PostWysłany: Wto Wrz 09, 2008 10:01 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

jesteś, bo przecież i tak jest 12h bezpieczeństwa jakbyś miała mieć obsuwę ;]
agawka

PostWysłany: Sro Wrz 10, 2008 5:51 pm    Temat postu: Zacytuj zaznaczone Odpowiedz z cytatem

dziekuje Smile
no tak zapomnialam o tym hehe
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum medyczne -> Antykoncepcja hormonalna i chemiczna Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1