Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
alinamaj
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Lip 08, 2013 12:56 pm Temat postu: Aparat ortodontyczny a ciąża |
|
|
Hej wszystkim,
jak myślicie czy aparat ortodontyczny w czasie ciąży (założony przed zajściem w ciąże) może wpływać na dziecko lub przyszłą mamę? Mam w planach założenie aparatu, ale chciałabym też zajść w ciąże i nie wiem czy nikomu to nie zaszkodzi. Może lepiej powinnam zaczekać z tym aparatem? Będę wdzięczna za pomoc!!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Pasta
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 31 podziękowań w 31 postach
|
Wysłany: Pon Lip 08, 2013 2:31 pm Temat postu: |
|
|
Dzień dobry!
Nie ma się czym martwić, nie ma raczej żadnych przeciwwskazań, żeby kobieta, która planuje ciążę bądź jest w ciąży, nosiła również aparat stały na zębach. Jedyne na co trzeba uważać to wrażliwe dziąsła, które w czasie ciąży są opuchnięte i obolałe, ale tutaj to raczej kwestia odpowiedniej higieny jamy ustnej i wszystko będzie dobrze.
Z kolei jeżeli kobieta chciałaby się zdecydować na założenie aparatu będąc już w ciąży, powinna zwrócić uwagę na to, czy miała przed zajściem w ciążę wykonane podstawowe badania w tym zakresie, czyli zdjęcie rtg zębów, jeżeli nie, wówczas jest to przeciwwskazanie do tego, aby odroczyć tą decyzję na okres po urodzeniu dziecka.
Pozdrawiam! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
somi
|
Wysłany: Wto Wrz 09, 2014 1:39 pm Temat postu: |
|
|
Witajcie o kilku lat słysze głosy.Gdy ide po ulicy mam wrazenie ze kazdy na mnie patrzy.Mam natłok myśli,a w nocy mam paralize nocne,i czuje jakbym odrywała sie od ciała.Pozatym,mam urojenia i widze rzeczy i ludzi ktorych niema.Czuje sie jak wariatka.Poszłam do lekarza i powiedziała mi ze to depresja,ale ja czuje ze to cos wiecej |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nat560
|
Wysłany: Pią Lut 20, 2015 2:49 am Temat postu: |
|
|
Aparat nie ma żadnego wpływu na ciąże, nie musisz przy nim brać żadnych lekarstw ani on sam w sobie nie jest toksyczny! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
karolinaa25
|
Wysłany: Wto Paź 27, 2015 8:59 am Temat postu: |
|
|
Też mi się wydaje, że noszenie aparatu nie ma żadnego wpływu na ciąże. Zobacz może czy ortodonta też nie widzi żadnych przeciwwskazań? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Oolgga
|
Wysłany: Sro Lis 11, 2015 2:27 am Temat postu: |
|
|
Miałam w ciąży także spokojnie nic się nie dzieje |