Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
robal88
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 2:50 pm Temat postu: Artroskopia |
|
|
WITAM
Mam problem zkolanem które skrecilem sobie 26 maja na noge stawac niemoge i niema mowy o zrobieniu kroka bez kuli.
Dowiedziałem sie ze może coś z łąkotką nie tak i mam miec robioną artroskopię .
Dowiedziałem w necie jak to sie robi i na czym taki badanie polega, więc mojepytanie brzmi:
Czy ten zabieg bardzo boli i czy wogule stosuje sie do tego jakies znieczulenie??
Pytanie być może głupie ale nawet punkcje których zliczyłem już 4 sprawiały mi ból a co dopiro powidzieć o artroskopii, która jqak dla mnie jest bardzo inwazyjnym zbiegiem.
Zgóry wielkie dzięki z odpowiedzi |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anetka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 6 podziękowań w 5 postach
|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 6:07 pm Temat postu: |
|
|
Artroskopia jest zazwyczaj robiona w znieczuleniu miejscowym-"od pasa w dol" - podczas zabiegu nic nie czujesz, mozesz nromalnie rozmawiac z lekarzem, mozesz nawet ogladac wszystko na monitorze(jak chcesz oczywiscie). Pozniej w zaleznosci od znieczulenia musisz lezec plasko, przez kilka do kilkunastu godzin- jak poczujesz swoje nogi:) Nie mozna w tym czasie za mocno podnosic glowy ,poniewaz spowoduje to silne bole glowy. Zabieg jest do przezycia, ciecia sa male, w sumie z tego co slyszalam to bol po zejsciu znieczulenia jest niewielki, no ale to tez zalezy w jakim celu jest robiona artroskpia.
Jest ona tez robiona w pelnej narkozie, ale zazwyczaj u dzieci i gdy sa przeciwskazania do znieczulenia miejscowego. _________________
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
robal88
|
Wysłany: Czw Lip 06, 2006 7:08 pm Temat postu: |
|
|
Wielkie dzięki Anetko uspokoiłaś mnie bo sie troche denerwowalem ale jak mówisz że sie nic nieczuje to ja jestem bardzo szcześliwy
Jutro jade do szpitala i sie wszystko okaże kiedy bedzie zabieg, ale bede juz wyluzowany i pozytywnie nastawiony
Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI CI za dobrą nowine!!! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
gosiaczubacka
|
Wysłany: Pią Lip 07, 2006 7:09 pm Temat postu: |
|
|
TAKIE ZNIECZULENIE NAZYWA SIE ZEWNATRZOPONOWYM I WYKONUJE SIE NAKłUCIE W KREGOSłUP, PO ZNIECZULENIEU MIEJSCOWYM, CZUJE SIE SWOJE NOGI, TO TAKIE ZNIECZULENIE JAK NP U DENTYSTY, TYLKO SILNIEJSZE |
|
Powrót do góry |
|
|
|
nowy Gość
|
Wysłany: Nie Lip 30, 2006 10:21 pm Temat postu: |
|
|
Ja mialem artroskopie barku i dostalem znieczulenie po ktorym spalem jak zabity. Tylko raz się przebudziłem ale do końca przytomny nie byłem. nie była to narkoza ale jakieś znieczulenie łączone. W każdym razie nic nie czułem w trakcie operacji. pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Satan Sulejman Gość
|
Wysłany: Pon Lip 31, 2006 5:54 pm Temat postu: |
|
|
Problemem może tu być nakłucie kręgosłupa, co nie należy do najprzyjemniejszych doznań. Oczywiście, nie chcę straszyć, jednak wiele opinii przeczytanych przez mnie na stronach internetowych utwierdziło mnie w przekonaniu, że oprócz rozcięcia kolana, jest to drugie, najbardziej traumatyczne przeżycie...ale głowa do góry ! awsze może być gorzej, trzeba tak sobie powiedzieć ! |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|