Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Alternative
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Lip 30, 2012 11:13 pm Temat postu: Astygmatyzm i zaćma, jakie soczewki? |
|
|
Szykuję się do operacji ale przeczytałam, że można wybrać wszczepiane soczewki i wtedy nie trzeba nosić później jeszcze okularów. Które to soczewki, bo powiem szczerze, że trochę nie rozumiem różnicy. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Bianka16
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Nie Sie 11, 2013 11:11 pm Temat postu: |
|
|
Lekarz sam decyduje o mocy soczewki, pacjent nie ma na to wpływu a czy uda się skorygować przy tym całkiem wadę? Czasem tak, czasem nie, to nie jest operacja korygująca wzrok a usunięcie zmętniałej soczewki. Lekarze optymalnie starają się dobrać sztuczną soczewkę, z pewnością wzrok bardzo się poprawi, jednak czy szkła nie będą już potrzebne, to trudno przewidzieć, najczęściej jakaś mała wada pozostaje. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
jantomczuk
|
Wysłany: Sob Sie 02, 2014 9:51 am Temat postu: |
|
|
To zależy od wady. Czasem można wybrać, a czasem nie. Tak przynajmniej słyszałem od jednego lekarza. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Eizzy Spamer
Ostrzeżeń: 3
|
Wysłany: Pią Sty 16, 2015 10:26 am Temat postu: |
|
|
Do tego dorzuciłbym jeszcze artykuł na blogu o różnych nie do końca znanych informacjach na temat soczewek przez astygmatyków - [zakaz umieszczania linków]
Najlepiej jednak poradzić się lekarza, a źródła internetowe traktować jedynie jako uzupełnienie tego co Ci powie. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
edyta126p
|
Wysłany: Czw Mar 19, 2015 9:48 am Temat postu: |
|
|
Astygmatyzm można korygować soczewkami torycznymi od wartości -0,75 dpt. Też jestem astygmatykiem i kupuję soczewki toryczne. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
elena30
|
Wysłany: Pon Lis 30, 2015 12:47 am Temat postu: |
|
|
ale takie wszczepianie soczewki to na jaki czas? bo przecież wada może się zmienić, sama mam astygmatyzm to wiem |
|
Powrót do góry |
|
|
|
pisarz
|
Wysłany: Czw Mar 31, 2016 9:37 am Temat postu: |
|
|
czytałem, owszem, że istnieją nowoczesne soczewki, które oprócz zaćmy usuwają wady wzroku, ale z tego co się orientuję to chyba nie są jeszcze dostępne jeśli chodzi o zabieg refundowany, ale wydaje mi się, że można z nich skorzystać, jeśli zdecydujesz się na operację w prywatnej klinice i sama za nią zapłacisz. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
anastazja.wojdyga
|
Wysłany: Pią Sty 27, 2017 2:50 pm Temat postu: |
|
|
Przy zaćmie konieczna jest operacja , gdzie alb się wybiera soczewki jednoogniskowe bądź tzw zwijalne albo inaczej zaawansowane . Natomiast przy astygmatyzmie , nie lepiej zdecydowac siępo prostu na laser ? w sensie laserową korekcję wzroku ? Jak masz fundusze , to moimzdaniem tak lepiej zrobić . Ja miałam zabieg laserowej korekcjiw zroku Lentivu . Na nasteony dzien mogłam już pójśc na spacer , w związku zczym okres rekonwalscencji jest bardzo krótki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
ana_bullfinch Spamer
|
Wysłany: Nie Mar 19, 2017 1:43 pm Temat postu: |
|
|
A czy w trakcie zabiegu czułaś jakiś dyskomfort, ból? Zastanawiam się właśnie nad zrobieniem sobie takiego zabiegu przed ślubem, jednak boję się trochę i chętnie poznam doświadczenia innych. Co do mojej wady to mam krótkowzroczność i astygmatyzm.
[zakaz zamieszczania linków na forum] |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|