Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zulusia
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 2:10 pm Temat postu: leczenie astygmatyzmu |
|
|
Pierwsze jakie mam do Was pytanie to czy w astygmatyzmie może być różnica między wielkością oczu ?? bo ja mam jedno sporo większe i jakieś wypchnięte ;/
a drugie pytanie to czy przy mojej wadzie tzn 6 dioptrii na każde oko przy czym jedno mam -4 a drugie +4 można jeszcze coś z tym zrobić ?? jakaś operacje czy coś?? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Bianka16
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Nie Sty 17, 2010 3:41 pm Temat postu: |
|
|
W przypadku Twojej wady laserowa korekcja wzroku jest jak najbardziej wskazana. Trzeba jednak się liczyć z tym ,że jej koszt jest dość wysoki i nie jest refundowana przez NFZ. Ogólnymi przeciwwskazaniami do tego typu zabiegu jest wiek poniżej 21r.ż oraz niestabilna wada. Co do reszty, o tym decyduje lekarz po badaniu kwalifikacyjnym. Poza korekcją laserową przy różnowzroczności mogę polecić soczewki kontaktowe, ale one nie rozwiązują wszystkich problemów.
Co do wielkości oczu, astygmatyzm nie ma na to wpływu, widocznie taka już Twoja uroda. Nie ma ludzi idealnie symetrycznych, jedni mają troszkę dłuższą jedną rękę, inni większą jedną stopę, Ty masz jedno oko większe. Niepokoić może jedynie fakt,że jest zauważalny w nim wytrzeszcz. Zgłoś się do lekarza domowego i poproś o zbadanie poziomu hormonu tarczycy, jeśli wyjdzie wszystko dobrze, warto zbadać ciśnienie śródgałkowe, jeżeli wszystkie badania niczego nie wykażą, to znaczy,że taka już Twoja uroda. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
sikoreczka
|
Wysłany: Pią Sty 22, 2010 8:34 pm Temat postu: astygmatyzm |
|
|
witam, mój 11-letni syn ma astygmatyzm. Pod opieką okulisty jest od 5 lat. Leczenie polega głównie na zmianie szkieł. Co roku są zalecane silniejsze szkła Proszę o informację, czy leczenie tej wady polega na wprowadzaniu coraz to silniejszych szkieł? Kiedyś bez okularów potrafił funkcjonować normalnie, teraz ma już silne okulary, a bez nich bardzo źle widzi.
nie twórz nowego tematu jeśli podobny już istnieje.
przyłączyłam
Gosia85 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kamil1652
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 5:10 pm Temat postu: różnica w grubości szkieł- -1 (cyl -1 oko prawe) |
|
|
Witam mam małe pytanko odnośnie różnicy pomiedzy dwoma szłami w jednych okularach a mianowicie oko prawe sfera -1,0 cylinder -1.0 os 100* oko lewe jest podana tylko sfera - 1,0 i tu moje pytanko czy w trakich okularach bedzie widac ruznice miedzy szkłami ?
przyłączyłam do tematu wcześniej utworzonego.
Gosia85 |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 2 Otrzymał 117 podziękowań w 117 postach
|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 5:50 pm Temat postu: |
|
|
widać będzie , ale sądzę, że to niewielka różnica.
sfera to, tego co kojarzę, inaczej mówiąc grubość szkła.
cylinder zalecany jest przy astygmatyzmie- mi to okulistka wyjaśniła tak: szkło jest tej samej grubości ale o większej mocy.
na to pytanie najlepiej odpowiedzą Ci w salonie optycznym.
na pocieszenie Ci powiem że zawsze możesz wybrać szkła z indeksem- są bardziej "sprasowane" i nie widać jak bardzo grube są szkła. im większy indeks tym cieńsze szkło.
oczywiście- cena wzrasta wraz ze wzrostem indeksu
a tak w ogóle- to Twoje szkła nie będą za grube
ja mam -4 (oko prawe) i 2,5 (oko lewe) do tego cylinder -0,5 albo -1,5 (nie pamiętam:P)
to są Twoje pierwsze szkła? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kamil1652
Wysłał podziekowań: 1 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 6:10 pm Temat postu: |
|
|
pierwsze z innymi szkłami na każde oko |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
|
Wysłany: Sro Sty 27, 2010 8:01 pm Temat postu: |
|
|
kamil1652 rozumiem
w takim razie w salonie optycznym pomogą Ci dobrać odpowiednie oprawki- choć do Twoich szkieł będą pasować każde
ja mam dużą różnicę w grubości szkieł- do tego można się przyzwyczaić serio:)
nie wiem czy Ci dobrze teraz powiem, ale sądzę, że Twoje w grubościach nie będą się różniły- ale zaznaczam, że mogę się mylić |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zulusia
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 1:59 pm Temat postu: |
|
|
miałam zawysokie ciśnienie w oku po jakichś maściach przeszło ;p teraz mam równe
a co do wady to wątpie zebyc os mi teraz zrobili z tego co ty mówisz ;( po pierwsze mam 15 lat po 2 wada ciągle sie pogłębia ;( okulary zmieniane mam w sumie co 2 miesiace ;( okulista zreszta sam nie wie co robic ;/ w tamtym roku o tej porze mialam +0.75 i -0.5 a teraz coraz gorzej jest ... ;( mówił cos o jakiejs oparacji polegającej na przeszczepie soczewek i naszywaniu czegos tam na oko.... słyszał ktoś coś o tym? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Zulusia
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 2:19 pm Temat postu: |
|
|
ja tez mam róznice w grubości szkieł a oprawki mogłam wybierać jakie chciałam róznicy nawet aż tak bardzo nie widac |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gosia85 Przyjaciel forum
|
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 3:06 pm Temat postu: |
|
|
Zulusia
w takim wypadku raczej Cię nie zoperują.
poza tym- masz dopiero 15 lat. jesteś w okresie dojrzewania. Wada ma prawo się pogłębiać.
co do tej operacji- może lekarzowi chodziło o założenie na oko opaski która nie pozwoli na dalsze pogłębianie się wzroku. takie operacje wykonywane są także w okresie dojrzewania- ich minusem jednak jest to, że potem do końca życia masz zakaz wykonywania ćwiczeń fizycznych, podnoszenia ciężarów- nie wiem co z pracą fizyczną.
zakładam jednak że nie wiem czy to na pewno o tą operację chodziło Twojemu okuliście.
co do pogłębiania się wady- ja miałam identyczną sytuację. Wada leciała na łeb na szyję i lekarka powiedziała że jeśli tak dalej pójdzie to będą mnie musieli operować bo nie będę nic widzieć.
szkła zmieniałam co kilka miesięcy.
potem na szczęście wada przystopowała. więc może u Ciebie też tak będzie
jakie moce szkieł masz teraz?
bierzesz jakieś leki?
ja brałam specjalne zalecane przez okulistę, do tego tabletki z wyciągami z czarnej jagody- mnóstwo teraz jest tego w aptece bez recepty. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|