Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kogutraton
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
|
Wysłany: Wto Sie 15, 2006 1:04 am Temat postu: Badanie Ginekologiczne. |
|
|
Witam.
Mam pytanie dotyczace badania ginekologicznego jakie trzeba wykonac azeby lekarz przepisal pacjentce Tabletki Hormonalne.
Chodzi mi dokladnie o przebieg badanie i czy wogole jakies badania sa przeprowadzane.
Z gory dziekuje i pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
kamilka
|
Wysłany: Wto Sie 15, 2006 7:33 pm Temat postu: |
|
|
to profilaktyczne badanie ginekologiczne. nic strasznego. 2 minuty i po sprawie |
|
Powrót do góry |
|
|
|
drapaka Przyjaciel forum
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 2 podziękowań w 2 postach
|
Wysłany: Sro Sie 16, 2006 1:26 pm Temat postu: |
|
|
ale żeby dobrać odpowiednie proszki antykoncepcyjne, powinno się wykonać badanie na poziom hormonów. Gionekolog powinien dać najpierw skierowanie na takie badanie i dopiero biorąc pod uwagę wyniki dobrać odpowiednie proszki |
|
Powrót do góry |
|
|
|
KOBIETA
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Sro Sie 16, 2006 10:23 pm Temat postu: |
|
|
A w praktyce odbywa sie to metoda prob i bledow |
|
Powrót do góry |
|
|
|
monia111
|
Wysłany: Sob Sie 19, 2006 11:11 pm Temat postu: |
|
|
teoretycznie powinno sie robic badanie poziomu hormonow ale niestety w praktyce jest roznie. Najczesciej lekarz przepisuje je po standardowym badaniu ktore wyklucza ewentualna ciaze. Jesli po przepisanych pigulkach nie czujesz sie dobrze to w zaleznosci od objawów dobiera sie inne:) |
|
Powrót do góry |
|
|
|
szczurek
|
Wysłany: Czw Sie 24, 2006 8:16 pm Temat postu: |
|
|
Wg mnie to beznadziejne. Do tej pory nie stosowałam żadnej antykoncepcji i jakos sie udawało, ale teraz podjęliśmy decyzję, że się na coś zdecydujemy. Ale w życiu się nie zgodzę na to, żeby bez podstawowych badań wziąć receptę na "niewiadomo co", które może się okazać niewłaściwe dla mnie. Moja koleżanka często mi mówiła, że strasznie się męczy po źle dobranych tabletkach (nudności, bóle głowy i brzucha, itp.), a dużo już tego połykała. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 9:18 pm Temat postu: |
|
|
Skoro tak, to powinna jak najszybciej wybrać się do lekarza, a nie stosować je dalej... Badania na poziom hormonów są drogie i dlatego rzadko się je robi, a na wynik też trzeba czekac trochę, bo odpowiednich próbek żadna przychodnia, ani punkt poboru krwi nie ma. Spotkałem się z 5 tygodniowym oczekiwaniem na wyniki badania na poziom hormonów.... Jeżeli dziewczyna myśli o współżyciu to widomo, że ciężej będzie czekać jeszcze miesiąc |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Yalissea Przyjaciel forum
|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 11:29 pm Temat postu: |
|
|
Szczurku, przez około miesiąc może kobieta mieć działanie niepożądane. I to normalne, zaczyna brać tabletki hormonalne i stąd taki odzew organizmu. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
Karolina86
Wysłał podziekowań: 0 Otrzymał 1 podziękowań w 1 postach
|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 11:48 pm Temat postu: |
|
|
Yalissea napisał: | Szczurku, przez około miesiąc może kobieta mieć działanie niepożądane. |
Zaczynając przyjmowanie hormonalnej antykoncepji kobieta musi liczyć się z tym, że przez pierwsze 3 miesiące, mogą występować działanie niepożądane typu: bóle głowy, nudności, zły nastrój, oraz najczęstrze co występuje i robi najwięcej problemu to plamienia w czasie cyklu.
Co do badania, lekarz może najpierw przepisać tabletki, a po miesiącu lub 2 zlecic badania, na pozniom hormonów, próby wątrobowe, oraz standardowo badania morfologiczne. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|